Annonse
00:00 - 03. august 2018

Solfaktor 10 000

Alle var enig om at det hadde vært en fin apokalypse.

Adolph Denis Horn: Demring (1971) © Adolph Denis Horn. Foto: Nasjonalmuseet
Annonse

«Jeg er usikker på om varmen kommer av klimautslipp. For sommeren i fjor var preget av mye nedbør,» sa Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (56) til Aftenposten mandag: «Jeg synes vi er heldige som har fått en så fin sommer i år. Årets sommer blir jo sammenlignet med somre for mange tiår siden. Sånn sett er dette heller ikke noe nytt fenomen.»

Det er godt at våre folkevalgte tar ansvar for å sette tingene i perspektiv. For det er unektelig sant at bortsett fra tørken, hetebølgen, flommene, avlingssvikten, fôrmangelen og skogbrannene, har sommeren vært helt superduper. Ja, den kan til og med sammenlignes med somre enda lenger tilbake i historien enn 1947.

Sommeren 1349, for eksempel. Det er en sommer som fortsatt huskes. De gode bryggefasilitetene i Bjørgvin var på alles lepper. Folk ble kjent med naboene på en helt ny måte, ja, nabolagene ble virkelig knyttet sammen. Prestene opplevde en skrifteboom uten like. Og hei, hvor var det vel friskt og lett oppå fjellet! Ikke en gretten bonde å se, bare mil etter mil med uforstyrret landskap for fotturister og andre vandrere. Da som nå var det likevel noen som bare så ulemper, men andre visste heldigvis bedre, og gledet seg over de fine tingene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse