21:01 - 13. august 2018

Per Sandberg vil starte et nytt liv utenfor politikken, men hans kjæresteforhold kommer til å forbli politisk en god stund, skriver Aslak Bonde.

Per Sandberg vil starte et nytt liv utenfor politikken, men hans kjæresteforhold kommer til å forbli politisk en god stund, skriver Aslak Bonde.

Det er godt mulig at Per Sandberg har noen gode poenger i det bebudete oppgjøret med pressen. Verre blir det for Erna Solberg. Hun kommer til å være den politiske opposisjonens mål. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Det er godt mulig at avgått fiskeriminister Per Sandberg har noen gode poenger i det oppgjøret med pressen han bebudet ved sin avgang mandag. Kanskje vil han og kjæresten, Bahareh Letnes, fortelle ting på tirsdag som gjør at enkelte journalister og redaksjoner må gå i seg selv, og som vil gi Sandberg og Letnes offentlig sympati. Da vil det også bli lettere for de to å gå videre, og å bygge seg et nytt liv utenfor politikken – slik Sandberg har annonsert at han vil gjøre.

Men helt ut av politikken kommer han ikke. Det er nå liten tvil om at kontrollkomiteen på Stortinget vil starte en gransking av regjeringens forhold til sitt eget sikkerhetsregelverk – med Per Sandberg som sentralt objekt. Han kommer til å bli innkalt til høring for å fortelle om sitt kjæresteforhold, sine reiser og sin bruk av telefon og pc på utenlandstur. Han vil også bli spurt utførlig om når han snakket med statsministeren om hva.

Det er nemlig Erna Solberg som kommer til å være den politiske opposisjonens mål. Den vil vite hva hun har gjort for å forsikre seg om at reglene ble fulgt. Ikke minst vil de vite mest mulig detaljert hva hun gjorde den 8. juni, da hun fikk et varsel fra Per Sandbergs fraseparerte kone om at han nå var sammen med en som hun oppfattet som en sikkerhetsrisiko. Line Miriam Sandberg er statssekretær med ansvar for eldre og folkehelse, og det er en ganske stor sannsynlighet for at Solberg var mest opptatt av de personalmessige sidene av denne saken da varselet fra Line Miriam Sandberg kom.

Annonse