00:00 - 17. august 2018

Sandberg-saken fikk NRK til å droppe klimadebatten. Slik blir det i en tabloid offentlighet, skriver Aslak Bonde.

Sandberg-saken fikk NRK til å droppe klimadebatten. Slik blir det i en tabloid offentlighet, skriver Aslak Bonde.

Det ble ingen NRK-sendt klimadebatt på Jonas Gahr Støre og Erna Solberg under Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen/ NTB Scanpix

Per Sandbergs avgang som fiskeriminister, og påfølgende medieshow, førte til at de fleste redaksjonene jobbet annerledes under Arendalsuka enn de hadde tenkt. I forrige uke var NRKs plan at partilederdebatten skulle starte med en stor bolk om vær og klima – med utgangspunkt i tidenes tørkesommer. Da debatten kom var det bare MDGs talsperson som snek inn noen setninger om klima i en startbolk som handlet om Per Sandbergs avgang og regjeringens arbeid med å sikre en god beredskap mot terror og spionasje.

NRK gjorde rett i å endre dagsorden – av to grunner. Den første dreier seg om seertall. Selv om NRK ikke er kommersiell, så er det en målsetting å nå mange seere. Politikerne ønsker også at NRK formidler politikk på en så populær måte at de når ut til en størst mulig del av velgerne. Dersom NRK hadde kjørt klimadebatt, er det grunn til å tro at ganske mange ville ha skrudd over til TV 2 eller VGTV som konsentrerte seg om Per Sandbergs samtidige pubsamtale et annet sted i Arendal. Man kan like det eller ikke, men det er så mange elementer i Sandberg-saken at selv de edleste og sakligste politikkobservatører fulgte med.

Den andre gode grunnen er at det er politisk relevant å snakke om beredskap etter det som har skjedd den siste uken. Allerede før helgen koblet KrF-leder Knut Arild Hareide Sandberg-saken med Riksrevisjonens rapport om sikring av bygg og anlegg mot terrortrusler. Samtidig varslet SV-leder Audun Lysbakken at hans parti allerede vurderer om det vil være riktig å fremme mistillitsforslag mot regjeringen på grunn av det SV mener er sviktende oppfølging av beredskapsarbeidet.

Annonse