00:00 - 03. august 2018

Per Sandberg og Donald Trump har begge betingelsesløst gitt seg hen til Iran denne uken, skriver Tove Gravdal.

Sandbergs Iran-reise kan tolkes som en Trump-protest, skriver Tove Gravdal.

«Fantastisk»: Da fiskeriminister Per Sandberg kom hjem fra Iran mandag, var han overstrømmende begeistret over hva han hadde sett og opplevd på tur med kjæresten Bahareh Letnes. Bildene av ham og paret er hentet fra Sandbergs Facebook-side, som har over 35 000 følgere. Postkortet er ikke skrevet av Sandberg. Collage: Morgenbladet

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) kom mandag hjem fra en ukelang ferie i Iran sammen med kjæresten Bahareh Letnes. Statsminister Erna Solberg fastslår at han har brutt regelverket i Håndbok for politisk ledelse om rapporteringsplikt for statsrådsreiser, private reiser inkludert. Men hun klapper ham på skulderen ved å si at «det er lov å gjøre feil i dette landet» og at «ingenting ved reisen forandrer Norges forhold til Iran».

Letnes har i løpet av ferien lagt ut bilder på Instagram, hvor hun poserer uten tildekket hår sammen med den 30 år eldre, nyseparerte kjæresten. Letnes er norsk statsborger, men i iranske myndigheters øyne vil hun alltid være iraner. Selv ikke barn født i Norge av nordmenn med iransk bakgrunn får lov til å reise til Iran på norsk pass for å besøke sine besteforeldre. Dersom noe hadde skjedd med Letnes, om hun for eksempel var blitt fengslet, kunne ikke norske myndigheter gjort noe særlig for å hjelpe henne.

I Iran er det påbudt ved lov for kvinner å gå med tildekket hår, om du er muslim eller ikke. Lovpåbudet er selve kjernen i den islamske republikken. Faller det, rakner symbolet på presteskapets makt. I vinter har flere kvinner protestert offentlig mot påbudet, og i februar ble 29 av kvinnene arrestert. Den kjente menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh stilte opp som deres forsvarer, i juni ble også hun arrestert.

Annonse