Annonse
00:00 - 24. august 2018

På kvekervis

De er få, de er svale til sinns og samtidig handlekraftige. Det mest gåtefulle er likevel måten de fatter beslutninger på.  

Forfriskende stillhet: – Andaktsmøtene er stille, og forretningsmøtene, som man kan kalle menighetsrådsmøter, begynner i stillhet, forteller Marit Kromberg (lengst til venstre).
Annonse

Hva driver du med for tiden? Forefallende avisarbeid, svarer jeg kort. Og skulle jeg plumpe ut med hva jeg egentlig har drevet med, nemlig å vikle meg altfor langt inn i kvekernes historie, så kommer spørsmålene.

«Kvekere, er det de samme som amish-folket», spør noen, sikkert på bakgrunn av amerikanske filmer om religiøse småsamfunn som holder tiden stangen midt på 1800-tallet. «Er det læstadianere», spør andre, og sikter til sekten på Nordkalotten, i lange kjoler og mørke dresser. Videre assosierer jo folk til frokostblandingene fra Quaker Oats, altså mannen med den høye, svarte pilegrimshatten med et hvitt felt på. Men dagens kvekere – i Norge teller de 150 personer – liker ikke å bli redusert til havrefras, og i USA har de gått til sak for å fjerne kvekernavnet fra frokostblandingen.

Til uken fyller de 200 år som organisert religiøst samfunn i Norge. Riktignok stammer dette protestantiske kirkesamfunnet fra 1650-årenes England, og mange utvandret til USA i de påfølgende århundrer. Mest kjent er William Penn, han med Pennsylvania, han som frokostblandinghatten stammer fra.

Annonse