00:00 - 24. august 2018

Nytt fra lakselandet

Laksejuks: Økokrim advarer om «betydelige økonomiske incentiver for lovbrudd» i fiskeri og havbruk. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Ny fiskeriminister, ny habilitetssak. Harald Tom Nesvik kom fra Sølvtrans, verdens største selskap for transport av levende laks. NRK avslørte nylig at selskapet hadde brutt regelverket for utslipp av lusemidler. Nesvik har bedt om en habilitetsvurdering. MDG har politianmeldt Sølvtrans, men Økokrim avviste saken. Økokrim var for øvrig sommerens store debatt i lakselandet. I sin årlige trusselvurdering skrev etaten at det var «betydelige økonomiske incentiver for lovbrudd» i fiskeri og havbruk, og viste til en Nofima-studie der 40 prosent av respondentene oppga at de jukset, og like mange mente juks var akseptert. Økokrim antok at store mengder fisk ble fisket og oppdrettet ulovlig, omsatt svart, og sykdom og lus unnlatt rapportert. Laksenæringen var rask til å innrømme et problem – hos Økokrim. Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge slo fast at «Økokrim bygger ned tilliten til næringen» og fryktet «Trump-lignende» tilstander. Fiskeribladets redaktør Øystein Hage mente Økokrims vurdering var «et forsvar for etatens selveksistens» og slo fast at «Økokrim mer enn gjerne ofrer en hel nærings omdømme for egen selveksistens».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse