Annonse
09:18 - 07. september 2018

Ny teknologi kan felle voldtektsforbrytere

Når denne teknologien tas i bruk, vil flere bli dømt for seksuelle overgrep.

Annonse

– Du jobber med DNA-analyse av biologiske spor i kriminalsaker ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo. Men dette handler ikke lenger bare om å kunne identifisere hvem et spor stammer fra?

– Nei. DNA-profiler har i flere år blitt brukt til å identifisere biologiske spor i kriminalsaker. Metoden vi bruker er effektiv, og er blitt veldig, veldig treffsikker. Men selv om man vet hvem et biologisk spor kommer fra, så er det ikke alltid dette kan brukes som bevis i en straffesak. DNA-sporet i seg selv viser nemlig ikke at en person er skyldig, og man er ofte avhengig av tilleggsinformasjon for å kunne knytte sporet til den kriminelle handlingen. Slik informasjon kan være hvilken type biologisk spor det er snakk om, for eksempel om det er blod eller spytt.

– Du har tatt i bruk ny teknologi for DNA-sekvensiering til å lage flere og bedre metoder for å kunne gjøre dette. Kan du gi et eksempel på hvordan dette kan være nyttig?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.