09:52 - 11. oktober 2018

Når algoritmer dreper

Politikere er blitt så glad i teknologi at de er blinde for problemene, mener den britiske forfatteren Jamie Bartlett.

Ekstremt intelligent? Jamie Bartlett tok spørreundersøkelsen på Facebook som endte opp hos Cambridge Analytica. Basert på hva folk «liker» på Facebook forutser undersøkelsen intime opplysninger om brukeren, som legning, personlighetstrekk, religion og politisk ståsted. Bartlett (som likte Sopranos, Kate Bush og 200 andre ting) fikk følgende resultat: åpent sinn, liberal, kunstnerisk, sympati for katolisismen og «ekstremt intelligent». «Åpenbart et veldig treffsikkert system», skriver han i boken. Foto: Penguin

Jamie Bartletts bok begynner pessimistisk, men ikke helt uten håp: «De neste årene vil teknologi enten ødelegge demokratiet og den sosiale ordenen slik vi kjenner den, eller så vil politikken vise sin autoritet.»

Han er oppgitt.

270 britiske kvinner kan ha dødd av brystkreft fordi de aldri ble innkalt til en undersøkelse de egentlig skulle få, innrømmet Storbritannias helseminister i mai.

Annonse