00:00 - 24. august 2018

Molde-saken er en ubehagelig konsekvens av vår velfungerende rettsstat, skriver Markus Slettholm.

Molde-saken er en ubehagelig konsekvens av vår velfungerende rettsstat, skriver Markus Slettholm.

Fotballtribunen er et forunderlig vakkert sted. Skulder ved skulder, i regn og solskinn, sommer som vinter, står advokater, anleggsarbeidere, prester og universitetsprofessorer i like trøyer mens de roper, hytter med neven, banner og svetter. Midt blant denne menneskelige buketten, i mitt tilfelle ikledd kongeblå Vålerenga-trøye, befinner jeg meg med jevne mellomrom. Riktignok sjeldnere og sjeldnere med årene, men rett som det er tar jeg meg selv i å synge med på «Hva gjør du med batongen, kjære snut? Inn og ut!», «Etter matchen skarru dø» eller «Vi drar til Bergen kun for å slåss». For noen av oss er det bare artig banter, og det er unektelig gøy å se den klink edru barneskolelæreren med tre barn delta i denne snurrige deloffentligheten vi kaller supportertribunen på Intility Arena.

Denne våren har supportertribuner i det ganske land – ikke bare min foretrukne på Valle Hovin, men også arenaer som Lerkendal og Åråsen – rettet sine rop og bannere bort fra den vante, vennskapelige «hetsen» av motstanderklubben og i stedet mot én spiller. Ut med «Ære være Enga» og «Troillungan», inn med bannere som «Sex krever samtykke – håper du mister såpestykket», «På Molde spiller en voldtektsmann – dere eier ikke skam!» og «Molde scorer – kun når andre sover». Vålerenga-fansene avslørte også «voldtektsmannens» identitet under hjemmekampen mot Molde i april. Denne uken ble han frikjent i tingretten. Hva skjedde, egentlig? 

For å begynne å forstå saken, må vi tilbake til natt til 14. mai 2017. Én side av historien går som følger:

Annonse