00:00 - 10. august 2018

– Jeg vil ikke gi Facebook mulighet til å lese barnas ansikt fra fødselen av

Kristine Nyborg er utdannet fotojournalist, og gjør familiefotografi «i felten». Da hun fikk tre barn i løpet av femten måneder laget hun en utfordring for seg selv på Instagram: Hun ville fange barndommen deres, men la barna være anonyme. 

– For meg er det ingenting som skriker familiehistorie mer enn et fotoalbum. Du kan sette deg ned med hele familien, så kan alle le og se og mimre, man kan huske sammen. Fotoalbum er viktige, for de minner deg veldig på hvor du er i tid.

– Mamma tok en million bilder, som alle er helt feileksponert – familiealbumkvalitet. Hun fremkalte alle sammen og begynte å klippe bort det som var rundt oss. Hun klippet bort masse av informasjonen i bildet. Hun skulle bare ha oss. Også limte hun dem inn i albumene sine og tegnet rundt og skrev ting og … De er kjempefine da, for det er henne, som tidlig mamma. Det blir overført til de sidene. Alle de rare krusedullene hun la til. Og humoren hennes er faktisk morsom, det er en sånn ting man ikke tenker på at moren ens har – en sans for humor, og at hun kan se morsrollen som en rar ting. Når jeg ser på albumene, så leser jeg også om hvordan mamma var som en mor jeg ikke husker.

– Jeg er ganske sikker på at hvis mamma hadde vært mamma nå, eller hvis internett hadde fantes på 80-tallet, så hadde alle de bildene som jeg har i mitt album ligget på Facebook. Og det er helt greit, jeg har ikke noe imot at folk gjør det. Men for meg som tyveåring, så ville akkurat det bildet hvor jeg står og skriker med buksene nede, men ellers påkledd fra topp til tå­­ – jeg har til og med votter på, liksom, oljeuhyre-votter, også står jeg midt i regnet og skriker med buksa nede … Hele barndommen hatet jeg det bildet så mye. Jeg synes det var forferdelig å se på. Hver gang jeg kom til den siden i albumet, bare bladde jeg forbi. Hun hadde tegnet regndråper rundt og skrevet: «Fy så lumpent å måtte tisse mens det regner». Frem til jeg var mamma selv, har ikke det vært yndlingsbildet mitt. Men nå er det jo det, og jeg har jo delt det bildet vidt og bredt. Men jeg er 40 år, og det er et valg jeg kan ta. Og jeg er så innmari takknemlig for at det er et valg jeg har da. At ikke det bildet lå ute. Det bildet er en av hovedgrunnene til at jeg ikke deler bilder av ansiktene til barna mine, eller ansiktene til de andre barna jeg fotograferer, i sosiale medier.

Annonse