Annonse
00:00 - 31. august 2018

«Jeg kunne ikke sette meg ned og spille Wagner mens katastrofen truet der ute.»

Først da det amerikanske finansdepartementet ringte for å berolige ham, ble finansråd Tore Eriksen alvorlig bekymret.

Krisepolitikk: Om Finansdepartementet består i tusen år til (og hvorfor skulle det ikke det), vil det fortsatt sies om høsten 2008:  This was their finest hour (som Winston Churchill formulerte det om britenes kamp mot tyskerne sommeren 1940). Tore Eriksen tror vi hadde fått en langt sterkere debatt om de politiske grepene, hadde krisen kommet i 1998, før det sto noen penger i oljefondet.
Annonse

I Norge hadde finanskrisen et lydspor. Da finansminister Kristin Halvorsen høsten 2008 satt på kveldene og jobbet med finanskrisepakker, hørte hun opera fra finansrådens kontor.

 – Jeg tror jeg spilte mest Mozart og Schubert på den tiden. Det finnes forskning som viser at Mozart i bakgrunnen er veldig stimulerende for hjernen. Jeg kunne ikke sette meg ned og spille Wagner på den tiden mens katastrofen truet der ute, det måtte være musikk som gled rett inn, sier Tore Eriksen.

Fra 1999 til 2011 var han øverste byråkrat i Finansdepartementet. I vår jakt på forklaringer på finanskrisens konsekvenser, sitter han godt plassert til å svare.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse