Annonse
00:00 - 31. august 2018

Ingrid Espelid Hovig hjalp oss å leve i tidsånden, skriver Maria Berg Reinertsen.

Ingrid Espelid Hovig hjalp oss å leve i tidsånden, skriver Maria Berg Reinertsen.

Annonse

I sin varme siste hilsen til Ingrid Espelid Hovig i Morgenbladet forleden etterlyser Andreas Viestad et feministisk perspektiv på hele Norges matmor. Damen som gjennom flere tiår formidlet oppskrifter, matkunnskap og matglede i NRKs fjernsynskjøkken hylles av alt fra kringkastingssjefen til stjernekokker, men det er ingen feminister i hyllekoret. Ville de vært like stille om hun hadde utmerket seg på et annet område, som en uredd tindebestigerske eller en framifrå formidler av matematikk, spør Viestad.

Altså: Ser vi ikke feministen for bare hvitløksfedd og kruspersille?

La oss se etter. Viestad sammenligner Ingrid Espelid Hovig med nasjonalhusmoren som kom før henne, Henriette Schønberg Erken. Gjennom sin nær totale dominans av kokebokmarkedet og en uendelig rekke demonstrasjoner landet rundt bidro Erken til å forme husmoridealet for det moderne Norge som vokste frem fra slutten av 1800-tallet og frem til 1950.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse