Annonse
00:00 - 03. august 2018

Hensyn til lokale stopper forskning

Forskere blir bundet av det samme regelverket som er laget for å hindre at industrien skal utnytte lokal kunnskap.

Insektssamling: En entomolog samler prøver fra tropiske planter i Yungas-jungelen i Argentina. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
Annonse

I denne spalten pleier vi å heie på verdens biodiversitet og de som beskytter den. Men alt har en grense. Når lovmakerne også beskytter biodiversiteten mot dem som skal forske og finne frem ny kunnskap om den, har det gått for langt. 

For å begynne med de kjedelige tallene; det er estimert at verden huser omtrent 12 millioner arter hvor bare rundt 2 millioner av disse har fått en vitenskapelig beskrivelse og navn. Altså er det en god del arbeid igjen som skal gjøres. Og det bør gjøres fort, for det anslås at rundt 20 prosent av verdens arter er truet av utryddelse, de fleste grunnet menneskelig aktivitet.

Intensjonen til Konvensjonen for biomangfold (CBD) er prisverdig; de 196 medlemslandene forplikter seg til å bevare det biologiske mangfoldet. Videre heter det at bruken av biodiversiteten skal være bærekraftig, og at man skal dele på profitten man får av å utnytte genetiske ressurser. Alt vel, så langt. Den siste delen, om å dele et økonomisk overskudd, ble videre definert i et dokument som har fått navnet «Nagoyaprotokollen». Man vil forhindre at for eksempel en forsker som har funnet ut at en etnisk gruppe i landet Tropisk Utopia bruker en plante som søtningsstoff, tar med seg planten inn i laboratoriet og finner hvilken kjemisk forbindelse som er supersøt. Forskeren tar patent på dette, blir styrtrik og lever lykkelig alle sine dager, mens folkegruppen som hadde den opprinnelige kunnskapen, får ingenting. Dette finnes det noen få eksempler på, og er jo ikke noe vi vil ha noe av. Her burde profitten vært delt mellom forskeren og folkegruppen som hadde kunnskapen. Det er derfor vi har fått et lovverk som skal forhindre at slikt skjer. Men det er fort å kaste ungen ut med badevannet, og i dette tilfellet har man kastet badekaret ut i samme slengen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse