00:00 - 10. august 2018

Frykter dyrkingen av fortidens åndelige bragder

India opplever en bølge av pseudovitenskap og bisarr historieforfalskning. Det ligger en politisk strategi bak forsøkene på å gi religionen æren for vitenskapelige nyvinninger.

Gravitasjonens hemmelighet: På en utstilling i kultur- og tempelkomplekset Akshardham i Delhi kan man se fantastiske eksempler på hinduenes tidlige kunnskap. Foto: Swaminarayan Akshardham

Båten glir sakte gjennom en glansfull fortid. Til høyre og venstre ser man figurer i full størrelse, ikledd draperte gevanter og med lange barter, foran pittoreske kulisser. De diskuterer matematiske problemer, observerer stjernehimmelen, opererer syke. Stemmen fra audioguiden forklarer at for tusen år siden var India et visdommens, vitenskapens og forskningens paradis. De besøkende får vite at her drev man med geometri lenge før Pytagoras, og at man kjente til tyngdekraftens lover lenge før Isaac Newton.

Båtturen gjennom den indiske åndshistoriens Disneyland er en av attraksjonene i Akshardham, et populært kultur- og tempelkompleks i Delhi. Opplevelsen av forfedrenes storslagne gjerninger skal fremkalle patriotisk stolthet hos gjestene, og få dem til å engasjere seg i en nasjonal gjenfødelse. Landets historiske arv er et viktig tema i India i dag, som på bakgrunn av høy økonomisk vekst og økende politisk selvtillit streber mot en plass blant verdens stormakter.

Dette bildet av fortiden er imidlertid en salig blanding av sannhet og myter. Det kirurgiske inngrepet, for eksempel, som man får se på elvebredden i løpet av båtturen i Akshardham, er slett ikke urealistisk. Det viser hvordan en nese rekonstrueres, og selve operasjonsteknikken finnes beskrevet i en 1500 år gammel indisk traktat. Dette er den aller eldste beskrivelsen av en rekonstruerende operasjon som finnes. Men at vismannen Bharadwaja kan ha konstruert modeller av flymaskiner, derimot, er det vanskelig å tro på, selv om det blir fortalt på den samme båtturen. At det skal ha funnes luftfart i India for flere tusen år siden, på den mytologiske tiden da den sagnomsuste Bharadwaja skal ha levd, er ikke annet enn ren fantasi.

Annonse