00:00 - 24. august 2018

Finnmark-politikernes sivile ulydighet kan både redde og torpedere regionreformen, skriver Aslak Bonde.

Finnmark-politikernes sivile ulydighet kan både redde og torpedere regionreformen, skriver Aslak Bonde.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har liten grunn til å bekymre seg for angrepene som kom fra statsministeren og kommunalministeren denne uken – om at han svekker det norske styringssystemet ved å gi støtte til regionopprørerne i Finnmark. Det må være lov å åpne for en omkamp nummer to om et stortingsvedtak som ingen representanter egentlig er for, selv om de stemte for det.

Det virkelig alvorlige for det norske styringssystemet er at Frps, Høyres, KrFs og Venstres stortingsrepresentanter stemte for nye fylkesgrenser som de må ha visst at ikke kommer til å holde, og som i tillegg gjør det komplett umulig både å gi regionene store nye oppgaver, og å beholde prinsippet om at alle kommuner og regioner/fylker skal gjøre de samme oppgavene.

Det er blitt skrevet på denne plass før, men regionreformen hadde så mange svakheter at daværende kommunalminister Jan Tore Sanner kunne mistenkes for å bruke krisemaksimering som metode: Han visste at den ikke var bærekraftig, og tenkte kanskje at det da ville komme en krise om noen år som banet veien for Høyres og Frps primære mål om å fjerne fylkeskommunene. Tilsvarende kunne Venstre og KrF mistenkes for å ha gått med på kompromisset fordi de regnet med at de minste regionene ville ble så overlesset med oppgaver at de etter en stund frivillig ville bli med i noe større.

Annonse