13:07 - 13. august 2018

Erna Solberg kan bli felt av Sandberg-saken, selv om hun sparket ham. Hun kan ha vært passiv for lenge, skriver Aslak Bonde.

Erna Solberg kan bli felt av Sandberg-saken, selv om hun sparket ham. Hun kan ha vært passiv for lenge, skriver Aslak Bonde.

Ferdig som statsråd: Per Sandbergs Iran-ferie sammen med kjæresten Bahareh Letnes kan også få konsekvenser for Erna Solbergs regjering. Foto: Espen Sand / NTB Scanpix

Uansett hvordan fiskeriminister Per Sandberg ordlegger seg når han går av i dag, er han i realiteten sparket ut av regjeringen. Det har dukket opp så mye politisk relevant informasjon om Per Sandbergs privatliv at statsminister Solberg var nødt til å kvitte seg med ham i dag. Hadde hun ikke gjort det, ville resten av uken blitt fylt av spørsmål om hennes manglende handlekraft, og om Sandbergs og Frps makt over henne.

Dersom Sandberg i dag sier at det var av fri vilje han gikk av, kan det være riktig, men det vil i så fall også være en konsekvens av at han selv har sett at statsministeren ikke hadde noe annet valg enn å sparke ham.

Men det som kommer til å bli hetende Sandberg-saken er ikke over med det. En rekke spørsmål kommer til å forbli ubesvart etter denne dagen. Noen av dem vil dreie seg om hva som kommer til å skje internt i Fremskrittspartiet, der Per Sandberg inntil videre er nestleder. De politisk mest dramatiske spørsmålene kommer til å være om hva som skjedde ved Statsministerens kontor (SMK) og i Politiets sikkerhetstjeneste fra mai og utover.

De politisk mest dramatiske spørsmålene kommer til å være om hva som skjedde ved Statsministerens kontor (SMK) og i Politiets sikkerhetstjeneste fra mai og utover.

Dersom vi skal tro Adresseavisen, og det er det grunn til å tro på, ble SMK allerede i mai varslet av Sandbergs ekskone om at han var blitt kjæreste med en som etter ekskonens mening kunne utgjøre en fare for rikets sikkerhet. Som de fleste nå har fått med seg, er den fraseparerte ektefellen til Per Sandberg statssekretær for helse- og Folkehelseminister Åse Michaelsen. De representerer begge Frp.

Bruddet mellom Per og Line Miriam Sandberg har åpenbart vært så bittert og konfliktfylt at sannsynligheten er ganske stor for at SMK ikke har tatt varselet om den mulige sikkerhetstrusselen på alvor. Når Statsministerens kontor får en beskjed om at en statsråd er blitt kjæreste med en ung regimevennlig kvinne fra et land som ifølge PST driver aktiv spionasje mot Norge, er det opplagt at saken bør undersøkes grundig.

Med en gang Stortinget blir samlet, kommer det til å ettergå alle de opplysningene Solberg gir i dag for å vurdere om SMK og Erna Solberg personlig har gjort det som må forventes av dem for å forhindre mulige sikkerhetsbrudd.

Stortinget vil gjøre dette parallelt med at det behandler Riksrevisjonens rapport om sikring av bygninger og anlegg som har betydning for rikets sikkerhet. Der har regjeringen og Erna Solberg spesielt fått kritikk for ikke å ha fulgt opp tidligere direktiver fra Stortinget. Allerede før Sandberg-saken dukket opp, ble det stilt mange og grunngitt spørsmål om Solbergs syn på beredskap. Mange mener at hun ikke har vært så handlekraftig som hun lovet velgerne å være da hun i valgkampen 2013 gjorde dette til et av sine viktigste løfter.

Dersom det skulle vise seg at Solberg også har ventet lenge før hun i det hele tatt gjorde noe med Per Sandbergs mulige sikkerhetsutfordring, forsterkes bildet av at hun ikke tar rikets sikkerhet på alvor. KrF-leder Knut Arild Hareide varslet allerede før helgen at han er veldig opptatt av disse aspektene ved Sandberg-saken, og om KrF skulle komme til at Solberg ikke har vært årvåken nok, blir det regjeringskrise. Så enkelt er det.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse