Annonse
00:00 - 17. august 2018

Den vanskelige, grønne dietten

Det tok millioner av år før drøvtyggerne klarte å tilpasse seg gresset – både som kost og losji.  

Slow learners: Det tok tid for drøvtyggerne å begynne å spise gress. Arkivfoto: Marit K. Slotnæs
Annonse

– Trær kan vi klatre i, blomster kan vi ta hundrevis av bilder av med makroobjektivene til kameraene våre, men gresset … det tråkker vi vel mer eller mindre bevisstløst bare over mens vi går. Hvorfor ville du forske på akkurat det?

– Jeg synes drøvtyggernes utvikling var fascinerende, og den kobles til både evolusjonshistorien og spredning av gresset på jordkloden. Drøvtyggerne er en av de mest utbredte gruppene pattedyr på jorda i dag, og de lever på de fleste kontinentene. Grunnen til deres «suksess» er uten tvil knyttet til utviklingen av gresset. Det er en klassisk tilpasningshistorie. Kort fortalt ble gresset deres nye diett og habitat, og dyrene måtte derfor tilpasse seg etter det. 

– Når begynte gresset å spre seg på kloden?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse