Annonse
00:00 - 03. august 2018

Demokratiet er blitt avhengig av et opplyst enevelde, skriver Sigve Indregard.

Demokratiet er blitt avhengig av et opplyst enevelde, skriver Sigve Indregard.

Annonse

Da børsen stengte 26. juli, var Facebook-aksjen 19 prosent mindre verdt enn dagen før. Papirverdier for tusen milliarder norske kroner hadde forduftet. Inntektene var mindre enn forventet, og bedring var ikke i sikte.

Kanskje var dette et kalkulert tusenmilliarderstap. I et blogginnlegg fra januar skryter Mark Zuckerberg, som er både eier, styreformann og administrerende direktør i selskapet, av at han har endret algoritmen. I stedet for «passivt forbruk av innhold» skulle folk nå få mer «meningsfylt innhold». De virale «nyhetene» fra falske nyhetssider og bombardementet av målrettede, politiske videoklipp skulle vekk. Strømmene skulle igjen fylles med bilder av ferier, restaurantbesøk og evinnelige søte babyer. Effekten skulle bli at folket brukte mindre tid på Facebook.

Ideene sprang kanskje ikke ut av hans gode hjerte og moral. Samtidig som han skrev dette, visste Zuckerberg om Cambridge Analytica-saken. Firmaet hadde misbrukt Facebooks naive personvernregler til å skaffe seg informasjon om titalls millioner brukere, via en «morsom» personlighetstest. Informasjonen ble deretter brukt til å lage profiler og målrette politiske budskap. Etter valget i 2016 hadde også en rekke andre fortellinger om hvordan Facebook ble brukt som propagandakanal strømmet på. Politikere murret om at Zuckerberg måtte ta mer ansvar. «Flere babybilder» var kanskje mer fristende enn å bli hele verdens redaktør.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt