00:00 - 03. august 2018

Demokratiet er blitt avhengig av et opplyst enevelde, skriver Sigve Indregard.

Demokratiet er blitt avhengig av et opplyst enevelde, skriver Sigve Indregard.

Da børsen stengte 26. juli, var Facebook-aksjen 19 prosent mindre verdt enn dagen før. Papirverdier for tusen milliarder norske kroner hadde forduftet. Inntektene var mindre enn forventet, og bedring var ikke i sikte.

Kanskje var dette et kalkulert tusenmilliarderstap. I et blogginnlegg fra januar skryter Mark Zuckerberg, som er både eier, styreformann og administrerende direktør i selskapet, av at han har endret algoritmen. I stedet for «passivt forbruk av innhold» skulle folk nå få mer «meningsfylt innhold». De virale «nyhetene» fra falske nyhetssider og bombardementet av målrettede, politiske videoklipp skulle vekk. Strømmene skulle igjen fylles med bilder av ferier, restaurantbesøk og evinnelige søte babyer. Effekten skulle bli at folket brukte mindre tid på Facebook.

Ideene sprang kanskje ikke ut av hans gode hjerte og moral. Samtidig som han skrev dette, visste Zuckerberg om Cambridge Analytica-saken. Firmaet hadde misbrukt Facebooks naive personvernregler til å skaffe seg informasjon om titalls millioner brukere, via en «morsom» personlighetstest. Informasjonen ble deretter brukt til å lage profiler og målrette politiske budskap. Etter valget i 2016 hadde også en rekke andre fortellinger om hvordan Facebook ble brukt som propagandakanal strømmet på. Politikere murret om at Zuckerberg måtte ta mer ansvar. «Flere babybilder» var kanskje mer fristende enn å bli hele verdens redaktør.

Annonse