00:00 - 10. august 2018

Alle partier venter i spenning på om KrF blir alliert eller motstander, skriver Aslak Bonde.

Alle partier venter i spenning på om KrF blir alliert eller motstander, skriver Aslak Bonde.

 

Tirsdag dras den politiske høsten i gang med Arendalsukas tradisjonelle partilederdebatt. Det er ingen dristig spådom at KrF-leder Knut Arild Hareide vil få spørsmål om hvilken blokk han vil knytte seg til: Blå eller rød, eller vil han heller fortsette å være fristilt mellom blokkene? Det er også sannsynlig at han vil uttale seg slik at han blir tolket i ulike retninger. Etter den avsluttende pressekonferansen før sommerferien, var det medieoppslag som gikk i alle tre mulige retninger. Hareide er bevisst uklar fordi han vil at debatten internt i partiet skal være mest mulig fri.

Slik har det vært lenge – offentlighetens søkelys har helt siden valget for elleve måneder siden vært rettet mot Kristelig Folkeparti. Det er KrF som har hovedansvaret for at det siste politiske året har vært så uvanlig. Partiets fristilling fra den borgerlige alliansen har ført til at hele Stortinget har vært i en slags limbo-tilstand. Maktbalansene har ikke bare skiftet fra sak til sak, men fra merknad til merknad i stortingsinnstillingene.

Annonse