Annonse
00:00 - 17. august 2018

Aircondition for drivhus

Mediene får klimatiltak til å virke håpløse.

Løpsk drivhuseffekt? Denne måneden har medienes popularisering av en fagartikkel om global oppvarming gitt folk mareritt. Men virkelighetens klimaproblemer kan være skumle nok i seg selv, uten overdrivelser. Bildet er fra en skogbrann utenfor Aten i Hellas. Foto: Kyrre Lien / VG / NTB Scanpix
Annonse

«Klimaforskere frykter det allerede kan være for sent», skrev avisa i Tromsø 10. august 2018. Den dystre overskriften er i tråd med medier verden over, på bakgrunn av en fersk fagartikkel i det høythengende tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. Parisavtalen slår fast at verden ikke skal bli mer enn to grader varmere enn førindustriell tid. Men, sier forskerne bak artikkelen, hva om selv to grader er nok til å sette i gang en kjedereaksjon av naturlige prosesser, som gjør det varmere og varmere til vi når en venusaktig tilstand med en løpsk drivhuseffekt? En såkalt «Hothouse Earth», der liv som vi kjenner det, vil være så å si umulig?

Det ville jo vært ille, for å si det mildt. Men kan det skje? Og sier forskerne virkelig at det er dit vi er på vei? Ja, og nei. «Hothouse Earth» er et eksempel på en klikkvennlig overskrift som har løpt av sted med saken, og underveis skremt en stor gruppe mennesker unødig. Slikt har konsekvenser både for tilliten til forskning og folks vilje til å gjøre en innsats for å bremse klimaendringene.

Fagartikkelen handler om tilbakekoblinger i klimasystemet. Et eksempel er permafrosten i Sibir, som kan begynne å tine på grunn av global oppvarming. Plantematerialet råtner og slipper ut drivhusgasser, som gjør det enda varmere, slik at nye varmende prosesser settes i gang. En dominoeffekt, der ingen vet hvor klimaet til slutt stabiliserer seg.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse