00:00 - 17. august 2018

17 timer med Isaksen i Arendal

Alle vil snakke med beslutningstagerne. Men hvem snakker beslutningstagerne med? Observasjoner fra en dag i følget til næringsministeren.

Teamwork: Torbjørn Røe Isaksen før en debatt i regi av Norges Rederiforbund på Seilskipet Statsraad Lehmkuhl.

«Der er han!» PR-båtene står tett i tett bortetter kaia i Arendal. Miljøvernleder Frederic Hauge har akkurat kommet løpende på tvers av seilskuta til Bellona for å huke tak i næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Nå spretter to kvinner med brede glis og utstrakte armer frem fra redningsskøyta til Storebrand. «Torbjørn!» Statsråden haster forbi. Han er for sent ute til en panelsamtale i regi av Norges Rederiforbund og DNB.

Arendalsuka er blitt kalt «lobbyistenes festuke». Det organiserte Norge har landets politikere samlet på ett brett i en hel uke for å påvirke dem med sine hjertesaker. Over halvparten av organisasjonene som deltar på Arendalsuka, sier at den viktigste grunnen til at de deltar, er å bygge nettverk med politikere, næringslivsfolk og frivillige organisasjoner. Det skriver Ketil Raknes og Bård Vegar Solhjell i boken Jakta på makta, som kom ut i forrige uke. Eller som de også skriver: En uke i året flyttes makten til Arendal.

Men hvordan påvirker man en politiker under Arendalsuka? Hva oppnår organisasjonene med å stå på stand og arrangere panelsamtaler? For å få svar, fulgte vi pengene. Morgenbladet fikk fotfølge næringsminister Torbjørn Røe Isaksen en hel dag for å se hvem som tok kontakt og hva de ville prate om. Det var bare én utfordring: Mellom kl. 08.30 og 20.00 skulle han delta i ni panelsamtaler. Når skulle noen få tid til å prate med ham?

Annonse