Annonse
16:01 - 31. juli 2018

Veivalg for Zimbabwe

Zimbabwe kan få en ny og ung president, men utfordringene i landet er velkjente og mange.

Stort fremmøte: Velgerne møtte opp i rekordstort antall da Zimbabwe avviklet president- og parlamentsvalg mandag. Her er et valglokale i forstaden Mbare utenfor hovedstaden Harare. Resultatet blir ikke klart før til helgen. Foto: Waldo Swiegers / Bloomberg / Getty Images
Annonse

Mandag var en historisk dag i Zimbabwe. For første gang siden landet ble kvitt et hvitt mindretallsstyre og skiftet navn fra Rhodesia til Zimbabwe i 1980, var Robert Mugabe ikke lenger noe alternativ ved presidentvalget. 23 kandidater kjemper om å bli president, men slaget står mellom to av dem. Den ene er den 40 år gamle opposisjonslederen Nelson Chamisa. Han utfordrer 75 år gamle Emmerson Mnangagwa, som har vært president siden den nå 94 år gamle Mugabe ble tvunget til å gå av i november i fjor.

Både Chamisa og Mnangagwa var tirsdag overbevist om at de hadde vunnet valget. Opptellingen pågår fortsatt, og det endelige resultatet er ventet først til helgen. 75 prosent av velgerne avga stemme, ifølge den nasjonale valgkommisjonen. Det er høyere enn ved tidligere valg. I tillegg til presidenten, stemte velgerne også på medlemmer til parlamentet og til lokale folkevalgte forsamlinger.

Valgdagsmålinger viste en knapp ledelse for Mnangagwa, noe som er overraskende, gitt at han bare for få uker siden var spådd en klar valgseier. Opposisjonen har vært splittet, og den mistet sin leder Morgan Tsvangirai da han døde av kreft i februar i år. At Chamisa har en reell sjanse til å vinne, blåser nytt liv inn i politikken i det hardt prøvede Zimbabwe.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse