Annonse
00:00 - 20. juli 2018

Stryk i nordmann

Annonse

Den nyinnførte statsborgerprøven har fått krass kritikk denne uken. Fra 1. januar i år må alle som søker statsborgerskap bestå en prøve i samfunnskunnskap. Prøven koster 1000 kroner og består av 36 flervalgsspørsmål. Du må ha 24 riktige for å stå. «Bortkastet tid og penger», skriver Francis Augusto Meiderios-Logeay som nettopp har tatt prøven, i Aftenposten. Han sto, men tre av ti stryker. Hvilke spørsmål må man kunne svare riktig på for å kvalifisere til norsk statsborger? Notisredaksjonens utsendte prøver seg på eksempeloppgaven. Noen spørsmål er lette inntil det fornærmende, som «hva betyr religionsfrihet?» der et av svaralternativene er «at religion er forbudt i Norge». Andre er det verre med. Hvor mange gifter seg i Norge årlig? Hvor stor andel av befolkningen bor alene? Hva er Norges lengste fjord? Når sluttresultatet kommer, blir det klart at notisskribenten ikke kvalifiserer til å være norsk statsborger: 23 av 36 riktige.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt