Annonse
00:00 - 20. juli 2018

Stryk i nordmann

Annonse

Den nyinnførte statsborgerprøven har fått krass kritikk denne uken. Fra 1. januar i år må alle som søker statsborgerskap bestå en prøve i samfunnskunnskap. Prøven koster 1000 kroner og består av 36 flervalgsspørsmål. Du må ha 24 riktige for å stå. «Bortkastet tid og penger», skriver Francis Augusto Meiderios-Logeay som nettopp har tatt prøven, i Aftenposten. Han sto, men tre av ti stryker. Hvilke spørsmål må man kunne svare riktig på for å kvalifisere til norsk statsborger? Notisredaksjonens utsendte prøver seg på eksempeloppgaven. Noen spørsmål er lette inntil det fornærmende, som «hva betyr religionsfrihet?» der et av svaralternativene er «at religion er forbudt i Norge». Andre er det verre med. Hvor mange gifter seg i Norge årlig? Hvor stor andel av befolkningen bor alene? Hva er Norges lengste fjord? Når sluttresultatet kommer, blir det klart at notisskribenten ikke kvalifiserer til å være norsk statsborger: 23 av 36 riktige.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse