Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Sol, sommer – og strømnoia

Hvorfor det tørre været er som en sidrumpet ku.

Hett, hett, hett: Den gir seg liksom aldri, denne varmen som ligger som et ullpledd over det sørlige Norge. Men uten regn, ingen norsk strøm, for 98 prosent av den vi lager her til lands, kommer fra vannkraft.
Annonse

Det kom noen dråper fra himmelen i hovedstaden denne uken, så var solen tilbake igjen. «Skal det ingen ende ta?», smiler vi og tar sykkelen til nærmeste svaberg. Men når solen steker fra skyfri himmel på åttende eller var det niende uke, blir smilet litt stivt. Bøndene mister avlinger, dyr må slaktes når de ikke får mat nok fra tørre enger. Skal det ingen ende ta?

Og, litt mer hverdagslig: Strømmen begynner å bli fryktelig dyr.

«Mangelen på nedbør er hovudårsaka til at prisen no er om lag dobbelt høgt som på same tid i fjor», skrev Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sin rapport om kraftsituasjonen for den siste uken i juni. Forrige uke steg den enda mer.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.