Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Slaveskip i sanntid

Annonse

Twitter har vist seg egnet til daglige nyheter fra gamle dager og et utall kontoer følger nå innspurten av første verdenskrig. Men om man skulle ville oppleve den norsk-danske slavehandelen i detalj, gå til 1768 og få ditt daglige glimt av livet, døden og litt av dansen ombord på slaveskipet Fredensborg sommeren før det forliste utenfor Tromøya. Det er museet i Arendal – @ KUBEN_Arendal som twitrer fra kapteinen og overstyrmannens dagbøker. Turen går med slaver fra Ghana til St. Croix og nå er det frisk kuling, «et svin død, gjort det rent for at give til slaverne. 1 quindeslave død af venerisk syge, kasted overbord.» Og her forleden dag: «Alle slaverne faaed piber og tobakk og haver efter deres sedvane danset og rørt sig alt hvad muligt var.» Hva med de 6 quindeslaver som hadde stjålet salt? «De fikk hver 10 slag katt.»

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse