00:00 - 06. juli 2018

Rødt, MDG og Frp er mer skremmende for sine allierte enn for sine fiender, skriver Aslak Bonde.

Rødt, MDG og Frp er mer skremmende for sine allierte enn for sine fiender, skriver Aslak Bonde.

I offentligheten fremstiller Bjørnar Moxnes seg selv som en velmenende sosialist, skriver Bonde. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Rødts fremgang på meningsmålingene har fått kritikerne på høyresiden til å blåse i varselhornene. VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, skrev på lørdag om hvordan «den røde forføreren» Bjørnar Moxnes vil kjøre Norge konkurs og ta knekken på velferdsstaten, mens Civita-leder Kristin Clemet resirkulerte en tidligere kommentar om hvor rart det er at pressen ikke bryr seg mer om Rødts revolusjonære program. Mange har fulgt opp i sosiale medier.

Det er riktig at det står mye livsfjernt, og i praksis revolusjonært, i Rødts program. Jeg er blant de mange politiske journalistene som ikke har brydd meg. Sannsynligheten for at noe av det skal bli gjennomført er minimal. Ikke bare er partiet lite – det forfekter også synspunkter som står langt fra alle de andre partiene, og da er potensialet for gjennomslag ørlite. Det gjelder selv om partiet har doblet sin oppslutning og ligger på fem prosent på meningsmålingene.

Jeg ser heller ingen tegn til at det er Rødts revolusjonære tenkning som forårsaker suksessen. Partileder Moxnes snakker nødig om sitt eget partiprogram – i offentligheten fremstiller han seg selv som en velmenende sosialist. Høyst sannsynlig er det klar tale og resolutte forslag i aktuelle saker som har gitt medvinden.

Annonse