Annonse
14:44 - 20. juli 2018

Ortega er revolusjonshelten som ble en despot, skriver Elida Høeg.

Nicaraguas Daniel Ortega er revolusjonshelten som ble en despot, skriver Elida Høeg.

President Daniel Ortega taler til 39-årsdagen for revolusjonen i Nicaragua. På t-skjortene til tilhengerene hans i bakgrunnen står det «ren kjærlighet til fred». Foto: Inti Ocon / AFP /NTB scanpix
Annonse

Denne uken markeres 39-årsdagen for revolusjonen i Nicaragua, da sandinistenes frigjøringsfront (FSLN) tok makten fra militæroffiser Anastasio Somoza, hvis familiedynasti hadde styrt landet med jernhånd fra 1936 til 1979. Daniel Ortega var sandinistlederen som ble valgt til president i 1985, og høstet nasjonal og internasjonal støtte for sin utjevningspolitikk og motstand mot USAs imperialisme i Mellom-Amerika.

Denne uken markeres også tremånedersdagen for demonstrasjonene mot Ortega, som nå er 72 år gammel og inne i sin tredje presidentperiode, etter sandinistenes politiske comeback i 2006. 277 mennesker er blitt drept siden 19. april, ifølge den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen. De fleste av dem studenter. I hovedstaden Managua skjøt politistyrker og paramilitære grupper med skarpt mot en masseprotest 30. mai, og tok livet av 11 personer. I samme by ble om lag 200 studenter som hadde okkupert Nicaraguas største universitet, jaget ut i forrige uke. De søkte tilflukt i en kirke, som ifølge presten Raul Zamora ble beskutt i tolv timer. To av dem ble drept før resten slapp ut. I byen Bluefields på den karibiske kysten ble en journalist skutt og drept mens han rapportere direkte fra en demonstrasjon.

Listen over kritikkverdige hendelser er lang, men da Ortega talte under markeringen av revolusjonen torsdag denne uken, nevnte han ikke de drepte demonstrantene med et ord. I stedet gikk han gjennom listen over 20 drepte politimenn. Han kalte demonstrantene for kuppmakere, støttet av det nordamerikanske imperiet.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.