Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Norske soldaters arvtager arrestert

Nizamuddin Qaisari, Faryab-provinsens sterke mann, er arrestert og protester har brutt ut nord i Afghanistan.

Arrestert: Krigsherre Nizamuddin Qaisari. Foto: Anders Hammer
Annonse

Onsdag 4. juli begynte regjeringsstyrker å skyte mot demonstranter i den nordvestlige provinsen Faryab i Afghanistan. Demonstrantene hadde stormet de lokale myndighetenes bygninger og tent på biler. Protestene brøt ut etter at en av Faryabs mektigste menn, militslederen Nizamuddin Qaisari, ble arrestert. Qaisari ledet en privat hær på rundt tusen soldater og var betrodd ansvaret om å bekjempe Taliban i Faryab.

– Han gjorde det som passet ham, og drepte hvem han ville. Nå prøver myndighetene å vise at de ikke tolererer at han utfordrer deres posisjon, sier Arne Strand, forsker ved CMI i Bergen, som selv ble skadet i Afghanistan da væpnede menn angrep hotellet han oppholdt seg på i Kabul i januar.

– Arrestasjonen er en illustrasjon på hvor skjør og sårbar sikkerhetssituasjonen er.

Brutale metoder. Morgenbladets nettdokumentarserie i sommer har fulgt Nizamuddin Qaisari i arbeidet som krigsherre før han ble arrestert. I serien forteller Qaisari at han forakter de lokale myndighetene i Faryab, som han mener er feige og ikke gjør nok for å bekjempe Taliban. Qaisari er en nær alliert av visepresident Abdul Rashid Dostum, som er i konflikt med den afghanske presidenten og nå bor i eksil i Tyrkia. Dostum har trolig fått beholde tittelen som visepresident for at hans tilhengere i Afghanistan, mange i Faryab, ikke skal vende seg mot regjeringen. Dostum utnevnte Qaisari til sikkerhetsansvarlig i Faryab, og har gitt ham pengestøtte. Qaisari har brukt svært brutale metoder som militsleder, for eksempel har han bundet fast menn som er blitt drept av soldatene hans, på biler for så å dumpe dem på offentlige steder til skrekk og advarsel. I tillegg er militsstyrken hans blitt anklaget for å stå bak overgrep mot sivilbefolkningen, noe han delvis innrømmer i dokumentarserien:

Han gjorde det som passet ham, og drepte hvem han ville.

Arne Strand, forsker ved CMI

– De fleste gjør ikke det, men vi hadde kommandanter i noen områder som slo, bøtela, plaget og ranet folk. Etter hvert reiste innbyggerne seg til kamp og samarbeidet med Taliban. Hele området er tatt over av Taliban nå, sier Qaisari.

Militslederen hevder så at han har kvittet seg med disse kommandantene.

Binder hender. Afghanistans president Ashraf Ghani sa i forrige uke at han hadde bundet hendene til tre krigsherrer og hentet dem til Kabul, ifølge The New York Times. Qaisari var en av de tre. Afghanske myndigheter mente militslederne hadde misbrukt makten sin, sabotert militæroperasjoner og drevet sivilbefolkningen inn i armene på Taliban. 

Å støtte militsledere økonomisk, slik at de kan fortsette å slåss mot Taliban der soldatene slapp, er blitt vedtatt politikk fra amerikanske og afghanske myndigheters side. Strand har tidligere kalt det en «livsfarlig strategi», ettersom militsene kan skifte side, angripe regjeringsstyrker og terrorisere sivile.

– Sånn sett er det positivt at Qaisari er arrestert, fordi det vitner om at myndighetene får større kontroll i området. Det tar vekk sikkerhetsrisikoen for sivilbefolkningen og regjeringen.

– Kan arrestasjonene være et forsøk på å endre strategi, og rydde opp?

– Det er et selektivt forsøk på å rydde, og det forandrer ikke systemet. Regjeringen fortsetter å betale andre militsledere som er lojale mot dem, sier Strand.

Du kan se alle episodene i nettdokumentarserien «Arven etter Norge» på morgenbladet.no. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse