00:00 - 27. juli 2018

Med Kina i førersetet

Donald Trumps politikk blåser nytt liv i en ikke-vestlig stormaktsallianse.

De står sammen mot Donald Trump, statslederne som er avbildet sammen i Johannesburg torsdag denne uken. Fra venstre Indias statsminister Narendra Modi, Kinas president Xi Jinping, Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa, Russlands president Vladimir Putin og Brasils president Michel Temer.  Foto: Gianluigi Guercia / AFP / NTB scanpix

«Vi må avvise unilateralisme med besluttsomhet», erklærte Kinas president Xi Jinping da han onsdag talte ved åpningen av det såkalte Brics-toppmøtet i Sør-Afrika. For tiende gang møttes denne uken topplederne i fem av verdens største ikke-vestlige økonomier, Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, kjent som Brics. Alliansen er ikke veldig sterk, blant annet på grunn av økonomisk nedgang i Russland og politisk krise i Brasil. Men nå ser det ut til at de fem stormaktene samler seg om en felles fiende, USAs president Donald Trump.

Akronymet Bric ble først gang brukt i 2001 av Goldman Sachs-økonomen Jim O’Neill om verdens fire viktigste fremvoksende stormakter. Den gangen utgjorde deres bruttonasjonalprodukt (BNP) samlet rundt åtte prosent av verdensøkonomien, men O’Neill spådde en rask og kraftig vekst. I dag har de fire landene gått forbi EU i samlet BNP, de nærmer seg USA og står for snart en fjerdedel av verdensøkonomien. Kinas økonomi utgjør alene to tredjedeler av verdien, ifølge Verdensbankens tall.

I 2009 avviklet Bric-landene sitt første toppmøte, året etter innlemmet de Sør-Afrika i klubben, som dermed ble omdøpt til Brics. Klubben har strevd med å finne formen, men har lyktes med å opprette New Development Bank, som brukes til å investere i medlemslandene. Trumps tollavgifter på varer fra resten av verden, gir nå samarbeidet et nytt løft. Brics-landene, og flere med dem, mener Trump handler i strid med regelverket i Verdens handelsorganisasjon (WTO), og de forener seg mot USA.

Annonse