Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Matmor venter på regnet

Melkebonde Kjersti Vingebakken på Toten er utålmodig. Hun må finne fôr til kyrne sine uten hjelp fra oven. 

Fôrkrise: Det sitter langt inne for Kjersti Vingebakken å sende yndlingskuene til slakting. – Jeg burde kanskje tatt en av de eldre kuene på lasset på mandag, men noen har litt høyere trynefaktor enn andre, sier hun.
Annonse

– Norge er inne i sin verste sommertørke på 71 år. Siden det ikke regner, vokser ikke gresset, og det er ingenting å fylle de hvite rundballene med. Over 16 000 dyr mangler fôr. Hvordan påvirker tørken gårdsdriften her på Nordås?

– Det er en katastrofe, og det er ikke å ta hardt i. Jeg tror ikke folk har skjønt hvor omfattende det faktisk er. Vi har kyr, hester, sauer, geiter og lama her, og alle skal ha mat, men det går verst utover melkekyrne og ammekyrne. Vi har 280 av dem. De skal ha grovfôr, altså gress. Et normalt år får vi 2300 rundballer etter førsteslåtten. I år fikk vi 500 rundballer, en tredjedel av det vi trenger. Men dyrene står der, og de må ha mat.

– Hva gjør dere for å få fôret dem?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse