Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Matmor venter på regnet

Melkebonde Kjersti Vingebakken på Toten er utålmodig. Hun må finne fôr til kyrne sine uten hjelp fra oven. 

Fôrkrise: Det sitter langt inne for Kjersti Vingebakken å sende yndlingskuene til slakting. – Jeg burde kanskje tatt en av de eldre kuene på lasset på mandag, men noen har litt høyere trynefaktor enn andre, sier hun.
Annonse

– Norge er inne i sin verste sommertørke på 71 år. Siden det ikke regner, vokser ikke gresset, og det er ingenting å fylle de hvite rundballene med. Over 16 000 dyr mangler fôr. Hvordan påvirker tørken gårdsdriften her på Nordås?

– Det er en katastrofe, og det er ikke å ta hardt i. Jeg tror ikke folk har skjønt hvor omfattende det faktisk er. Vi har kyr, hester, sauer, geiter og lama her, og alle skal ha mat, men det går verst utover melkekyrne og ammekyrne. Vi har 280 av dem. De skal ha grovfôr, altså gress. Et normalt år får vi 2300 rundballer etter førsteslåtten. I år fikk vi 500 rundballer, en tredjedel av det vi trenger. Men dyrene står der, og de må ha mat.

– Hva gjør dere for å få fôret dem?

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.