16:29 - 17. juli 2018

Macrons VM-triumf

Macron har fått verdens beste PR-agent, Paul Pogba, skriver Tove Gravdal.

Fest hos presidenten: Fotballandslaget ble feiret med hos president Emmanuel Macron (med slips i midten) i Élysée-palasset mandag kveld etter VM-triumfen i Russland. Paul Pogba foran til høyre. Foto: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / Getty Images

Det er litt av noen seiersscener som er formidlet fra Moskva og Paris de siste par døgnene. Mens Donald Trump har gjort seg til latter i Helsinki, har hans franske kollega Emmanuel Macron badet i fotball-VMs seiersrus. Idet Frankrike langsomt faller til ro etter tre festdager til ende, er nå landets medier fulle av analyser om hvilken effekt VM-triumfen vil ha på det politiske liv og på Macrons popularitet.

Macron er ekstremt opptatt av koreografi og kommunikasjon, og han styrer sin fremtoning i det offentlige rom ned til minste detalj. Men fotballandslaget var det ikke så lett å styre, noe som var tydelig i en fornøyelig scene fra hagen i Élysée-palasset mandag kveld: Der hadde Macron invitert 3000 gjester for å feire VM-seieren, og presidentparet og laget stilte opp for å ta det offisielle bildet på trappen. Fotoseansen endte i en ubeskrivelig falsk og rølpete versjon av Marseillaisen, anført av Paul Pogba, avsluttet med begeistret klapping fra presidentfruen Brigitte Macron.

Det var ikke mye Macron-regi der, men effekten er verdt mer enn noe PR-byrå kan drømme om å oppnå.

Annonse