00:00 - 13. juli 2018

Liberté, égalité, Mbappé

Fotball er lagarbeid, ikke integreringspolitikk.

Dagens Frankrike: 19 år gamle Kylian Mbappé fra Bondy utenfor Paris stadfester det normale i det å være flerkulturell fransk. Her er han på storskjerm utenfor rådhuset i Paris under semifinalen mot Belgia tirsdag. Foto: Charles Platau / Reuters / NTB scanpix

Champs-Élysées 12. juli 1998 er noe av det største jeg har opplevd. Vi var 1,5 millioner mennesker ute på den franske hovedstadens paradegate og feiret seieren i fotball-VM på hjemmebane i Saint-Denis, noen få kilometer unna. Gjennom flere år som Paris-journalist hadde jeg skrevet en endeløs mengde artikler om sosial uro, Algerie-inspirert terrorisme, rasisme, problemforsteder og konflikt mellom islam og det sekulære franske storsamfunnet. Denne kvelden feiret vi det multikulturelle Frankrike. Mengden på Champs-Élysées ropte «Zizou président!» – nå ville de ha finalens tomålsscorer Zinédine Zidane, en forstadsgutt med foreldre fra Algerie, som president.

Søndag kan Frankrikes multikulturelle fotballag gjenta bragden. I Bondy, forstadsbyen utenfor Paris hvor VMs stjerneskudd Kylian Mbappé er oppvokst, er forventningene store. «Vårt 98 kommer. Det heter 2018», tvitrer BondyBlog-journalisten Nesrine Slaoui på vegne av generasjonen som bare husker Zidane for en hodeskalling i 2006 – da Frankrike sist var i en VM-finale.

Men mye er skjedd på 20 år i Frankrike. Reaksjonene på en ventet VM-triumf i 2018 blir ikke like euforiske som de var i 1998. Den gang trodde vi – kommentariatet – at Zidane, Lilian Thuram, Didier Deschamps og de andre heltene hadde satt dødsstøtet i den ekskluderende nasjonalismen, personifisert av Jean-Marie Le Pen. Han hadde to år tidligere gjort landslaget til skyteskive for alle innvandrere som hadde fått fransk statsborgerskap uten å kunne synge nasjonalsangen. I 1998 sang Thuram Marseillaisen av full hals før alle kampene, falskt som bare det, og skrev seg inn i fransk fotballhistorie med sine to eneste landslagsmål: I VM-semifinalen mot Kroatia. Snakk om triumf for den inkluderende nasjonalfølelsen, og nederlag for Le Pen.

Annonse