Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Liberté, égalité, Mbappé

Fotball er lagarbeid, ikke integreringspolitikk.

Dagens Frankrike: 19 år gamle Kylian Mbappé fra Bondy utenfor Paris stadfester det normale i det å være flerkulturell fransk. Her er han på storskjerm utenfor rådhuset i Paris under semifinalen mot Belgia tirsdag. Foto: Charles Platau / Reuters / NTB scanpix
Annonse

Champs-Élysées 12. juli 1998 er noe av det største jeg har opplevd. Vi var 1,5 millioner mennesker ute på den franske hovedstadens paradegate og feiret seieren i fotball-VM på hjemmebane i Saint-Denis, noen få kilometer unna. Gjennom flere år som Paris-journalist hadde jeg skrevet en endeløs mengde artikler om sosial uro, Algerie-inspirert terrorisme, rasisme, problemforsteder og konflikt mellom islam og det sekulære franske storsamfunnet. Denne kvelden feiret vi det multikulturelle Frankrike. Mengden på Champs-Élysées ropte «Zizou président!» – nå ville de ha finalens tomålsscorer Zinédine Zidane, en forstadsgutt med foreldre fra Algerie, som president.

Søndag kan Frankrikes multikulturelle fotballag gjenta bragden. I Bondy, forstadsbyen utenfor Paris hvor VMs stjerneskudd Kylian Mbappé er oppvokst, er forventningene store. «Vårt 98 kommer. Det heter 2018», tvitrer BondyBlog-journalisten Nesrine Slaoui på vegne av generasjonen som bare husker Zidane for en hodeskalling i 2006 – da Frankrike sist var i en VM-finale.

Men mye er skjedd på 20 år i Frankrike. Reaksjonene på en ventet VM-triumf i 2018 blir ikke like euforiske som de var i 1998. Den gang trodde vi – kommentariatet – at Zidane, Lilian Thuram, Didier Deschamps og de andre heltene hadde satt dødsstøtet i den ekskluderende nasjonalismen, personifisert av Jean-Marie Le Pen. Han hadde to år tidligere gjort landslaget til skyteskive for alle innvandrere som hadde fått fransk statsborgerskap uten å kunne synge nasjonalsangen. I 1998 sang Thuram Marseillaisen av full hals før alle kampene, falskt som bare det, og skrev seg inn i fransk fotballhistorie med sine to eneste landslagsmål: I VM-semifinalen mot Kroatia. Snakk om triumf for den inkluderende nasjonalfølelsen, og nederlag for Le Pen.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt