11:25 - 06. juli 2018

Kulturtips til fotballspillere på tur

Sjekk ut Stalins sjakkbrett og hjemmet til Lenins dobbeltgjenger.

Illustrasjon: Morgenbladet. Kildefoto: Getty Images og Pixabay

Under forrige VM, i Brasil i 2014, ble vertsnasjonens landslag latterliggjort av sine egne fordi de hadde base i fjellområdene utenfor Rio de Janeiro. Det var kaldt i fjellet, og spillerne trente i toppluer – hvorfor måtte forbundet utsette dem for dette, når hav og sol var tilgjengelig overalt ellers i landet? Samtidig koste det tyske landslaget seg på strendene i Bahia og Rio. De gjorde seg kjent med urbefolkningen og fordypet seg i den brasilianske lokalkulturen. Og alle husker hvordan det gikk i semifinalen.

Nå er det tid for kvartfinaler, og brakkesyken setter inn hos de åtte lagene som er igjen: Kroatia, Russland, Brasil, Belgia, Uruguay, Frankrike, England og Sverige. For å hjelpe lagene i den mentale treningen, har Morgenbladet utarbeidet ett kulturtips til hver nasjon, basert på stjernenykker, spillertyper og nasjonal karakter. Alle tipsene er å finne i VMs arrangørbyer.

Smolensk og Samara – Tolstojanerne – Belgia

Den belgiske spissen Romelu Lukaku har under VM høstet svært mye ros for sine litterære ferdigheter, på grunn av en Min kamp-aktig tekst på nettstedet Players Tribune. Vi anbefaler derfor det belgiske landslaget å bruke fridagene på en litterær reise til Smolensk eller Samara. Dette var byer der bevegelsen tolstojanerne sto sterkt for rundt hundre år siden. Tolstojanerne utledet sin lære fra bøkene til forfatteren Leo Tolstoj, kjent for Anna Karenina og Krig og fred. Folkene i bevegelsen var anarkistiske pasifister, og foruten mannen som ga dem navn var de inspirert av Jesu’ læresetninger, først og fremst Bergprekenen: Vend det andre kinnet til, elsk dine fiender, overvinn det onde med det gode – en filosofi belgierne allerede har praktisert med suksess, i den flotte åttendedelsfinalen mot Japan.

Moskva – Vasilijkatedralen – Brasil

Pepperkakehuset ved Kreml preger VMs visuelle profil sterkt. Kirken ble reist av Ivan den Grusomme i 1555–1561 som krigsminnesmerke, men hvem var Vasilij, som ga kirken dens navn? Opprinnelig en skomaker, senere mystiker og asket, som bodde blant tiggerne i gata. Han var en del av bevegelsen «Kristi idioter», som opptrådte meningsløst og med påtatt dumskap, for å oppnå forakt og hån fra resten av samfunnet. Muligens har Brasils største stjerne Neymar allerede latt seg inspirere av Vasilij – mystikeren ble uansett til slutt feiret som en Gud i Moskvas gater. Vasilij kritiserte Ivan den Grusomme for å ikke være gudfryktig nok, noe som resulterte i at Ivan var en av kistebærerne da Vasilij ble lagt til hvile, og kort etter ble Vasilij gjort til evig helgen.

Kaliningrad ­– Kants hjem – England

Filosofen Immanuel Kant var tysk og fra Königsberg, byen som nå heter Kaliningrad og har arrangert VM-kamper. Hver eneste dag bega han seg ut på spasertur. Ifølge Frederic Gros’ bok Philosophy of Walking gikk han alltid alene, fordi han ville puste gjennom nesa og med munnen lukket, noe han mente var best for kroppen, kondisjonen, den mentale styrken og velværen. Hvis han ikke gikk alene ville han måtte prate – derfor gikk han alltid alene. Denne lærdommen kan Englands landslag med fordel ta innover seg, etter å ha brukt altfor mye energi på å snakke til dommeren under åttendedelsfinalen mot Colombia.

Gjør som Kant – pust med nesen og prat med bena og ballen.

Kazan – Leonardobroen – Russland

Av de gjenværende landene er Russland det mest muslimske. 11,5 prosent av befolkningen tilhører islam, som har hatt sine enklaver i landet i hundrevis av år. I VM-byen Kazan er fordelingen mellom kristne og muslimer 50/50. Byen skal nå bygge sin egen Leonardobro – etter Leonardo da Vincis tegninger, av samme type som Vebjørn Sand fikk bygget i Ås – som skal symbolisere fred og vennskap mellom kulturene. Perfekt for det russiske landslaget, som slik kan sørge for at journalistene skriver flere positive nyheter om Russland, noe myndighetene har etterlyst under VM.

Volgograd – Moderlandet kaller – Uruguay

På tv-vignetten ser den ut som en smålåten statue av en dame med sverd, men i virkeligheten er «Moderlandet kaller» et storslått, svulstig og skremmende monument. Volgograd het tidligere Stalingrad, og der ble noen av de blodigste slagene under Andre verdenskrig utkjempet. Damen med sverdet er en del av skulpturparken Heltene fra slaget om Stalingrad, som ble avduket i 1967. Statuens høyre hånd løfter sverdet, den venstre er åpen og strekker seg bakover. Enkelte mener hun ikke er i krigsmodus, men heller utfører en fotballaktig handshake for peace. En annen tolkning er at hun vinker på sine medsoldater, på vei mot slagmarken. Hvilket land bør reise hit? Diego Godín og resten av forsvarskrigerne i Uruguay, så klart! Selv de må jazze opp sin berømte garra charrua-ånd om de skal nå helt til topps i VM.

Sankt Petersburg – sementarbeideren som lignet Lenin – Sverige

I gamle dager var Sverige en stormakt, som flere ganger lå i krig med Russland i områdene rundt Sankt Petersburg. I denne byen har en haug med kulturgiganter bodd: Dostojevskij, Rachmaninov, Sjostakovitsj, Stravinsky, Majakovsky, Kandinsky, Nabokov og mange andre. Men husker du Vasily Nikandrov? Han var arbeider i en sementfabrikk, og i 1927 fikk han en av hovedrollene i Sergei Eisensteins film Oktober–en av de aller største pålene i filmhistorien–fordi han var den i byen som lignet mest på Lenin. Denne lille historien kan ganske sikkert inspirere svenskene på vei mot toppen: De er et kollektiv med spillere ingen andre enn svensker har hørt om.

Ekaterinburg–Allehelgenskirken–Frankrike

I år 2000 ble den russiske tsarfamilien kanonisert av den ortodokse kirke. Altså ble en familie som hadde drept og undertrykt sitt folk i flere hundre år gjort til helgener. Tsarfamiliens kirke i VM-byen Ekaterinburg er skinnende hvit, med enda mer skinnende gullkupler. Den er reist på stedet der tsarfamilien–alle sammen, voksne som barn–ble drept av de revolusjonære om kvelden den 16. juli 1918. Altså spilles VM-finalen dagen før 100-årsmarkeringen for drapene. Et pussig trekk ved tsarfamilien var at den i perioder krevde at alle snakket fransk ved hoffet. Dette fordi man ønsket å vise seg som europeisk, sivilisert og moderne–noe som også spredde seg til russiske universiteter. Et besøk i tsarkirken i Ekaterinburg kan ha dobbelt effekt for franskmennene: På en og samme tid en fordypningsreise i russisk historie, og en påminner på eget lands storslåtte historie–kanskje spesielt viktig for spissen Antoine Griezmann, som i forkant av kvartfinalen mot Uruguay snakket vel mye om sin kjærlighet til teen maté og andre uruguayanske fenomener.

Sotsji – Stalins sjakkbrett – Kroatia

En legende forteller at den kroatiske kongen Drzislav på 1700-tallet ble tatt til fange av venetianerne, men vant friheten etter å ha slått Venezias konge i tre partier sjakk. Etterpå plasserte Drzislav det rødrutete sjakkbrettet i Kroatias våpenskjold. Sjakkrutene var et naturlig valg da den nye nasjonen skulle få landslagsdrakter i 1990. VM-byen Sotsji, der Magnus Carlsen slo Viswanathan Anand i 2014, ligger i området der den Aserbajdsjan-fødte Garry Kasparov slo seg opp og frem som sjakkgeni på 1970-tallet. Byen huser også Russlands gufneste sjakkbrett–nemlig Stalin sitt. Diktatoren reiste til Sotsji for å sole seg om sommeren, og diktatorens residens er i dag et museum der sjakkbrettet er utstilt. Muligens kan brettet–i kombinasjon med voksdukken av Stalin selv som også finnes i museet–gi Kroatias trener Zlatko Dalic den nødvendige is i magen når Russland skal slås i kvartfinalen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse