11:18 - 14. juli 2018

Hvordan fikse fotballen

VM er snart over. Her er fem forslag til endringer i fotballens regelverk, som kan gjøre neste VM enda morsommere.

Hvis ikke videodømming klarer å få med seg «angrep på åpen gate», hva er da poenget? Foto: Patrick Herzog / AFP / NTB scanpix

I Morgenbladet synes vi at fotball (og spesielt VM) er gøy. Likevel har vi nå vært frekke nok til å komme med noen forslag til regelendringer, for å utbedre noen av de irriterende elementene ved spillet.

Dette VM er blitt preget av en rekke såkalte «gode forsvarskamper», der det ene laget har spilt meget defensivt og forsvart seg til seier. Sverige spilte flere slike kamper, og i enkelte tilfeller hadde våre naboer alle spillerne innenfor egen sekstenmeter. Forsvarsmuren blir umulig å trenge igjennom, og Chelsea vant for noen år siden Champions League ved gjentatte ganger å pakke alle utespillerne sammen inni feltet. Slike kamper blir kjedelige, selv for fotballfans som synes «god forsvarsfotball» er det aller beste. Når dette skjer – altså at alle utespillerne er innenfor sekstenmeteren samtidig – bør dommeren blåse. Dette kan gjøres fra videodømmingsrommet. Det angripende laget kan for eksempel få indirekte frispark fra et fritt valgt sted innenfor halvsirkelen utenfor sekstenmeterfeltet.

Mye av debatten i VM handlet om filming, med utgangspunkt i spillere som faller for lett i dueller og skaffer seg frispark. Et annet aspekt ved filmingen er at den i mange tilfeller bidrar til å trekke ut tiden kraftig. Altså: Spiller x på det ledende laget faller om. Han blir liggende, og til slutt kommer hjelpemannskapet. Spilleren blir båret av banen for behandling. Flere minutter har gått. Men så snart spilleren er ute av banen, spretter han opp igjen, frisk som en fisk, og jogger inn på banen. Men tiden er trukket ut, det ledende laget er nærmere seieren. Mange mener denne typen juks ble introdusert av Carlos Valderrama under VM i 1994. Nå er det noe alle driver med. For å få bukt med dette problemet, bør man introdusere fem minutters utestengelse for alle spillere som må ut over linja. Fem minutter med ti mann er lite fristende, dermed ville et slikt tiltak effektivt hindre unødvendig uthaling av denne typen.

Annonse