15:44 - 24. juli 2018

Hvem må gå?

Den franske presidentens livvakt utga seg for å være politimann og utøvde vold mot demonstranter 1. mai. Nå granskes den største politiske skandalen siden Macron kom til makten.

Den franske presidenten Emmanuel Macron (t. høyre), sammen med mannen som skal ha utgitt seg for å være politimann under demonstrasjonene 1. mai i år, Alexandre Benalla. Foto: Christophe Petit Tesson / NTB Scanpix

Den franske nasjonalforsamlingen har satt annen politikk på vent den siste uken mens de gransker den største skandalen som har rammet president Emmanuel Macron etter han kom til makten for litt over ett år siden. En av hans livvakter, Alexandre Benalla, utøvde vold mot to demonstranter 1. mai, og «straffen» han fikk var å bli suspendert i to uker. Presidentens stab unnlot å melde fra til politiet da de fikk vite om hendelsen. Først i forrige uke, da avisen Le Monde avslørte identiteten til «politimannen», ble det satt i gang tiltak, inkludert oppsigelse av Benalla, som rett før voktet landslagets retur fra seieren i Moskva. Nå er Benalla siktet av politiet, og hendelsen granskes i nasjonalforsamlingen. Der får Macron hard kritikk både fra høyre og venstre fløy.

Voldelig adferd. 1. mai i år møttes en gruppe aktivister over en øl ved Latinerkvartalet i Paris. 1. mai-demonstrasjonene hadde flere steder i hovedstaden utviklet seg til voldshandlinger, og politiet var tungt til stede i hele byen. På Place de la Contrescarpe utviklet situasjonen seg dramatisk. Politiet brukte tåregass mot demonstrantene, og en mann med politihjelm dro en ung kvinne over plassen etter halsen.

En av demonstrantene protesterte, men ordensmakten svarte ved å dra ham bort. Mannen med politihjelm kom løpende, la aktivisten i bakken og slo ham i bakhodet. Etter hvert trakk politifolkene seg tilbake, og mannen med politihjelm så at han ble filmet av mobiltelefoner rundt seg. Han forsvant fra stedet, men et opptak av voldshandlingene ble raskt publisert av en av aktivistene – et medlem av venstrepartiet La France insoumise (det opprørske Frankrike). I løpet av en måned var klippet sett over 100 000 ganger.

Annonse