Annonse
00:00 - 20. juli 2018

Historisk fred

Freden mellom Eritrea og Etiopia kan få ringvirkninger langt inn i Europa.

Feiring: Eritreas president Issaias Afewerki besøkte Etiopias hovedstad Addis Abeba for første gang på mer enn 20 år sist helg. Her jubler folk for ham og statsminister Abiy Ahmed på en konsert, mens de veiver med etiopiske og eritreiske flagg.   Foto: Michael Tewelde / AFP / NTB Scanpix
Annonse

Midt i alt det vonde og vanskelige i verden, kommer det gladnytt fra Afrikas horn: Etiopia og Eritrea har endelig begravet stridsøksen etter en meningsløs krig ved tusenårsskiftet og 18 års stillingskrig. Nå i juli har de to landenes ledere besøkt hverandre, danset sammen på konsert, gjenopprettet ambassader, transportveier og flyruter. De skal gjennomføre en fredsavtale inngått i 2000. Det som skjer er oppsiktsvekkende og viktig for verden.

Etiopia, det eneste landet i Afrika som aldri ble en europeisk koloni, kriget mot utbryterstaten Eritrea ute ved Rødehavet gjennom tre tiår. Først under keiser Haile Selassie, så under diktatoren Mengistu Haile Mariam. Frigjøringsbevegelsen EPLF i Eritrea hadde stor sympati i Vesten, og fikk tonnevis av korn og annen hjelp til krigføringen fra det internasjonale samfunnet, anført av norske Kirkens Nødhjelp.

EPLF-lederen Issaias Afewerki var en nær alliert av Meles Zenawi, en opprørsleder inne i Etiopia. De to forente militære krefter og greide sammen å styrte Mengistu i 1991. Eritrea fikk sin uavhengighet, og veien lå endelig åpen for en positiv utvikling i den krigsherjede regionen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse