15:45 - 10. juli 2018

Frikjent, men innestengt

En juridisk krig brøt løs da Brasils ekspresident Lula ble beordret løslatt søndag.

Lula har fremdeles stor støtte i folket. Her fra en demonstrasjon foran den ikoniske Jesus-statuen i Rio de Janeiro i april. Foto: Diego Herculano / AFP / NTB scanpix

Søndag ettermiddag gikk den brasilianske dommeren Rogerio Favreto på vakt. Kort etter leverte en gruppe politikere fra det brasilianske arbeiderpartiet (PT) en anke som krevde at den tidligere presidenten Luiz Inácio «Lula» da Silva skulle settes fri fra fengsel. Favreto behandlet anken og beordret deretter at Lula skulle løslates.

Dette førte til en juridisk krig, som fortsatt ikke har landet. Før vi går videre med helgens hendelser, la oss raskt rekapitulere Lulas situasjon.

Lula var president i Brasil fra 2003 til 2011. Han var meget populær, og hadde på det meste over 80 prosent støtte i befolkningen. Lula gjennomførte en rekke sosiale programmer, som bidro til å løfte millioner av brasilianere opp fra fattigdom, i tillegg til at han styrket det offentlige skole- og helsetilbudet. Etter to perioder vant Lulas håndplukkede etterfølger Dilma Rousseff valget, og hun videreførte PTs politikk slik Lula hadde utformet den.

Annonse