12:39 - 10. juli 2018

En sommerlørdag med NRK er en delt lykke, skriver Tove Gravdal.

Dette holder ikke, NRK, skriver Tove Gravdal.

Det er lørdag morgen, varmt i luften, og de fleste lar seg beruse av ferieglad NRK-reiseradio til frokost. Noen av oss holder fast ved NRK P2, vi skal likevel på jobb mandag og bør holde oss opplyst om verdens tilstand helgen gjennom. Derfor P2.

Som en sommerlig oppmuntring til oss ikke-ferierende, byr P2 på Sommer i P2, et timelangt kåseri med kjente og mindre kjente nordmenn, som forteller om kjente og mindre kjente sider av sine liv. Innimellom spiller fortelleren musikk som passer til fortellingen. Noen ganger er historiene kjedelige og selvopptatte. Ofte er de gripende og interessante. Som forfatteren Zeshan Shakars Sommer i P2-bidrag lørdag 7. juli. Han er en god forteller og har et unikt grep om noen allmenngyldige erfaringer formet av en unik reise fra å være Burger King-vikar på Stovner til å bli feiret forfatter. Dæven, tenker jeg, her gjør NRK det en skattefinansiert allmennkringkaster skal gjøre – dette var bra. Shakar ga meg mye nytt å fundere på der i solveggen.

Neste time lover også godt. Asle Toje måtte gå av som forskningsdirektør ved Nobelinstituttet da han ble utpekt som medlem av Nobelkomiteen tidligere i år. Da fikk han tid til å lage sommerserien Toje om Norge for NRK P2. Jeg likte det første programmet i serien, om Fridtjof Nansen, og gleder meg til mer. Men nå er det noe som skurrer. Andre tema er Alfred Nobel og Nobels fredspris. Riktignok opplyser Toje om sin nære faglige forbindelse til temaet, men det holder ikke. I studio har han fått med seg tre menn i den timelange samtalen. To av dem, Asle Sveen og Øivind Stenersen, har skrevet bøker – sammen – om Nobels fredspris. Den tredje er Geir Lundestad, mangeårig direktør ved Nobelinstituttet og tidligere kollega av Toje, kjent for åpenhjertige bøker og selvsikre uttalelser.

Annonse