16:24 - 30. juli 2018

Eller bør man la være?

Frivillige i Middelhavet redder flyktninger og migranter i nød. Er det legitimt?

Juni 2017: Sea-Watch er en av organisasjonene som har reddet tusenvis av migranter og flyktninger i Middelhavet. Her har en av den frivillige organisasjonens båter fått kontakt med en gummibåt med 120 mennesker, som uten motor drev rundt på havet. Foto: Jacob Ehrbahn / Ritzau Scanpix

Private hjelpeorganisasjoner får nesten ikke drive redning i Middelhavet. Den nye regjeringen i Roma nekter frivillige organisasjoner sine skip å legge til i italienske havner. Rettsvesenet i Italia og på Malta har beslaglagt private redningsbåter og stilt mannskapet for retten. En av anklagene lyder «hjelp til ulovlig innvandring». Tallet på flyktninger og migranter som reiser fra Libya til Italia, har falt med 80 prosent hittil i år sammenlignet med i fjor, en drastisk reduksjon. Men dødstallene stiger. I første halvår druknet mer enn tusen flyktninger under overfarten, bare i juni døde 564 mennesker.

Har private redningsarbeiderne en legitim rolle? To debattanter svarer pro og kontra: 

Den sentrale anklagen som fremsettes mot de frivillige redningsarbeiderne i Middelhavet er like gammel som organisasjonene de jobber for: Fordi redningsarbeiderne patruljerer mistenkelig nær libysk farvann, og fordi de angivelig sender lyssignaler og radiomeldinger til menneskesmuglerne, er dette ikke en humanitær handling, men en del av en lyssky virksomhet. En slags illegal skytteltjeneste som gir flyktninger og migranter en sikker overfart og menneskesmuglerne stor fortjeneste. Hadde ikke denne tjenesten eksistert, hadde de fleste, ifølge anklagene, ikke begitt seg ut på havet – og grunnlaget for menneskesmuglerne hadde forsvunnet.

Annonse