00:00 - 13. juli 2018

Ekstraomganger og mulig omkamp

Utsiktene til brexit-enighet med EU er dårlige, men enda vanskeligere er det for britene å bli enige med seg selv.

Brexit-tåke: Hadde det britiske folk fått velge mellom å bli i EU, eller ha en dårlig avtale med dem, hadde de valgt å bli. Foto: Pool / Reuters / NTB scanpix

Denne uken nådde Storbritannias sjelekvaler omkring brexit et foreløpig høydepunkt. Før helgen kom regjeringen til enighet om en plan for de avsluttende forhandlingene med EU. Mandag sprakk den enigheten. De to statsrådene som har hatt det tyngste ansvaret for prosessen tok sin hatt og gikk. Brexit-minister David Davis var først ute, før utenriksminister Boris Johnson, EU-skeptikernes ukronede høvding, fulgte samme vei.

For statsminister Theresa May var Davis og Johnson de siste i en lang rekke statsrådsfall dette året. Hennes egen posisjon i partiet ble betydelig svekket allerede i fjor sommer, da hun besluttet å holde valg, for så å miste de konservatives parlamentsflertall. Brexit har lagt seg som en klam tåke over hele hennes regjeringstid.

Annonse