Annonse
00:00 - 08. juni 2018

Ta'n helt ut

Alfabetikeren sliter med Oslomet og henter inn Språkrådets Åse Wetås.

Norsk rettskrivning: Åse Wetås i Språkrådet anbefaler at vi holder oss til norsk rettskrivning, også i møte med nye universitetsnavn. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Kjære Alfabetiker. Dere i Morgenbladet har bestemt at dere skal skrive «Oslomet». Det synes jeg er helt nydelig. Men hvorfor har dere ikke tatt den helt ut og skrevet «Oslo met.» – altså i to ord, med punktum i forkortelsen? Bare lurte fordi jeg kjedet meg et lite øyeblikk på jobb.

Hilsen filolog rundt de førr

Alfabetikeren svarer: Det kan du si. Jeg sender det videre til språkrådetiker Åse Wetås.

Åse Wetås svarer:

Språkrådet skal etter mandatet forvalte den norske rettskrivninga, som skal gjelde for all språkbruk i staten. Derfor er vår anbefaling til normalisert skrivemåte av navnet på vårt nest nyeste universitet Oslomet – storbyuniversitetet. I offisiell norsk rettskrivning har egennavn på norsk bare én stor forbokstav. Derfor skriver vi ikke RiksRevisjonen eller Norsk Rikskringkasting, men Riksrevisjonen og Norsk rikskringkasting. I tråd med dette skal også Oslomet – storbyuniversitetet skrives med stor forbokstav bare i det første leddet.

Men hvorfor bør ikke Oslomet heller skrives Oslo met eller Oslo met.? Å dele navnet Oslomet i to ord ville være en mer radikal endring av selve det fastsatte navnet. Det er derfor ikke en god løsning på rettskrivningsproblemet. Dessuten er ikke met et etablert ord i norsk. Det finnes heller ikke noe normert norsk ord som met. kan være en meningsfull forkortelse av i dette navnet. Man kan selvsagt innvende at Oslomet heller ikke er et norsk ord, men Språkrådet kan ikke med støtte i rettskrivninga alene anbefale en oppdeling av det valgte institusjonsnavnet.

Man kan også innvende at OsloMet nok må være tenkt som en sammensmeltning av Oslo Met, som i litt mer normalisert form ville blitt Oslo met. Men det er nå engang den sammenskrevne varianten som er valgt, og hvis vi med en minimal justering skal få den til å ligne på noe innenfor rettskrivninga, er det altså Oslomet vi får.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt