Annonse
00:00 - 08. juni 2018

Ta'n helt ut

Alfabetikeren sliter med Oslomet og henter inn Språkrådets Åse Wetås.

Norsk rettskrivning: Åse Wetås i Språkrådet anbefaler at vi holder oss til norsk rettskrivning, også i møte med nye universitetsnavn. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Kjære Alfabetiker. Dere i Morgenbladet har bestemt at dere skal skrive «Oslomet». Det synes jeg er helt nydelig. Men hvorfor har dere ikke tatt den helt ut og skrevet «Oslo met.» – altså i to ord, med punktum i forkortelsen? Bare lurte fordi jeg kjedet meg et lite øyeblikk på jobb.

Hilsen filolog rundt de førr

Alfabetikeren svarer: Det kan du si. Jeg sender det videre til språkrådetiker Åse Wetås.

Åse Wetås svarer:

Språkrådet skal etter mandatet forvalte den norske rettskrivninga, som skal gjelde for all språkbruk i staten. Derfor er vår anbefaling til normalisert skrivemåte av navnet på vårt nest nyeste universitet Oslomet – storbyuniversitetet. I offisiell norsk rettskrivning har egennavn på norsk bare én stor forbokstav. Derfor skriver vi ikke RiksRevisjonen eller Norsk Rikskringkasting, men Riksrevisjonen og Norsk rikskringkasting. I tråd med dette skal også Oslomet – storbyuniversitetet skrives med stor forbokstav bare i det første leddet.

Men hvorfor bør ikke Oslomet heller skrives Oslo met eller Oslo met.? Å dele navnet Oslomet i to ord ville være en mer radikal endring av selve det fastsatte navnet. Det er derfor ikke en god løsning på rettskrivningsproblemet. Dessuten er ikke met et etablert ord i norsk. Det finnes heller ikke noe normert norsk ord som met. kan være en meningsfull forkortelse av i dette navnet. Man kan selvsagt innvende at Oslomet heller ikke er et norsk ord, men Språkrådet kan ikke med støtte i rettskrivninga alene anbefale en oppdeling av det valgte institusjonsnavnet.

Man kan også innvende at OsloMet nok må være tenkt som en sammensmeltning av Oslo Met, som i litt mer normalisert form ville blitt Oslo met. Men det er nå engang den sammenskrevne varianten som er valgt, og hvis vi med en minimal justering skal få den til å ligne på noe innenfor rettskrivninga, er det altså Oslomet vi får.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse