Annonse
00:00 - 22. juni 2018

Tale ved babyburet

Slik snakker du med barna om at du ikke er god på bunnen.

Annonse

Se rundt dere, kjære unger, og fortvil! Nei, vent, ikke gråt. La meg utdype.

Dette er ikke vår feil. Vår art må tilgis, vi vet ikke hva vi gjør. Sannheten er at vi er blitt lurt av vår erkefiende. Han er ikke Slangen, men Optimismen. Postulatene Han fremmet – «mennesket er godt», «mennesket er et sosialt vesen», «størst av alt er kjærligheten» – de er ikke sanne. Som motto, credo, meditative besvergelser: ja vel. Som tekst i et prospekt som forsøker å selge mennesket slik man selger en ettroms på Grünerløkka: la gå. Men som ekte sannheter om menneskeapen, om Homo sapiens?

Vi lot oss kanskje lure fordi vi hadde kommet frem til at mennesket kunne gjøre godt, at vi hadde et potensial. Det er fort gjort å slutte derfra at vi kommer til å gjøre godt. Men det viser seg at å gjøre godt er ganske vanskelig. Det er så mange andre ting vi må gjøre først: bli trygge, bli rike, ha sex. Vi vil slappe av med en episode Westworld på HBO, der det finnes ekte gode skapninger.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse