00:00 - 01. juni 2018

Syriafareren

Erling Folkvord har vært seks ganger i Syria etter at krigen startet. Med mye motvilje sa han ja til å overbringe IS-propagandisten Aisha Shezadis bønn om å komme tilbake til Norge. 

Hjemme: Erling Folkvord foran et teppe som preger stuen hans på Grønland i Oslo. Teppet kjøpte han i Diyarbakir (Amed på kurdisk) i 1994.

– Din sak er kurdernes, og du har sett resultatene av IS´ herjinger i Syria på nært hold, mange ganger. Likevel ble du budbringer for en norsk IS-hustru som vil tilbake til Norge. Hvordan skjedde dette?

– Vi hadde tenkt å bare levere det brevet til Utenriksdepartementet, men så hadde en av de sentrale politiske lederne i Nord-Syria tipset en Aftenposten-journalist om at vi hadde besøkt denne IS-damen, og dermed ble det en mediesak. Jeg synes det er stusslig at det får så stort fokus.

– Vi skal til kurderne, men vi er jo mange som har lest Åsne Seierstads bok To søstre, og som lurer på hvordan det går med de to, og med hun som inspirerte dem til å reise, Aisha Shezadi. Hadde dere planlagt å treffe henne?

Annonse