00:00 - 29. juni 2018

Skritt for skritt definerer statsministeren seg vekk fra regjeringsmaktens forpliktelser, skriver Aslak Bonde.

Statsministeren definerer seg vekk fra maktens forpliktelser, skriver Aslak Bonde.

Valget bragte ny uforutsigbarhet inn i politikken. KrF har i stortingsåret vippet makten fra side til side i enkeltsaker – uten at noen har sett et mønster. Men Erna Solberg lar seg ikke plage. Situasjonen er stabil, sa hun da hun møtte pressen for å oppsummere det siste halvåret. KrF har riktignok sammen med opposisjonspartiene påført regjeringen en god del nederlag, men Solberg mener de stort sett er til å leve med fordi de bare fremskynder en politikk som regjeringen uansett er i ferd med å utrede eller forberede.

Det er bare én av regjeringens tapersaker denne våren som er vanskelig å svelge for statsministeren, og den gjelder innstramningene av reglene for innleie av arbeidskraft. Der mener Solberg og alle de tre regjeringspartiene at opposisjonen har forsømt seg, fordi den har presset igjennom et vedtak som ikke er utredet. Det er mulig at det vil gå utover sysselsettingen i små og mellomstore bedrifter. Statsministeren oppfordret derfor opposisjonen til å tenke seg om en gang til.

Oppfordringen er finurlig formulert. Da saken ble diskutert i Stortinget, var det mange av regjeringspartienes representanter som sa at vedtaket var uansvarlig. Det ordet brukte ikke Solberg denne uken. Det er hun som har ansvar for at Stortingets politikk blir satt ut i livet – uansett om hun er enig eller ikke. Hvis en statsminister tar formelt ansvar for noe hun offentlig sier er uansvarlig, melder det seg litt for mange spørsmål.

Annonse