00:00 - 01. juni 2018

Regjeringspartiene bør frykte velgernes dom i nord. Om ikke Ap tar støyten enda en gang, skriver Aslak Bonde.

Regjeringspartiene bør frykte velgernes dom i nord, skriver Aslak Bonde.

Denne uken krangler opposisjonen på Stortinget seg imellom om hvordan den skal instruere regjeringen i striden om luftambulansetjenesten. Neste torsdag kommer helseminister Bent Høie antagelig til å få beskjed om å ordne opp slik at befolkningen som bor langt fra sykehus kan være sikre på at det ikke skal være noe annet enn været som hindrer dem i å få flytransport til sykehuset ved behov.

Akkurat i slutten av denne uken er Rødt/SV/Sp så uenige med Ap/KrF om hvordan de skal presse helseministeren at det kan hende at søkelyset aller mest blir rettet mot opposisjonen. På kort sikt kan det avlaste noe av presset på regjeringen, men det vil neppe vare særlig lenge. Det er og blir regjeringen som er ansvarlig for en organisasjonsstruktur og et anbudssystem som gjør at dagens leverandør av luftambulansetjenester ikke gjør jobben godt nok.

Helseminister Høie har ved hjelp av Forsvarets helikoptre og andre tiltak sørget for at krisen foreløpig ikke har fått store og alvorlige konsekvenser, men han har ikke på noe vis klart å fjerne usikkerheten som rår. Folk som bor langt fra et sykehus, ser at det kan gå et helt år før det kommer permanente løsninger på plass. Om de ikke frykter å bli akutt syke selv, kjenner de alle noen som har trengt, eller vil kunne trenge, lufttransport enten ved fødsel eller for å bli behandlet for livstruende sykdommer.

Annonse