Annonse
00:00 - 15. juni 2018

Regjeringen nekter å innrømme at norsk sikkerhetspolitikk endres, skriver Aslak Bonde.

Norsk sikkerhetspolitikk endres, men regjeringen tar ikke debatten, skriver Aslak Bonde.

Prøver å holde debatten nede: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide bedyrer at basepolitikken ligger fast til tross for økt amerikansk tilstedeværelse i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Annonse

Tirsdag morgen orienterte utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om at Norge har gitt USA tillatelse til å ha opptil 700 soldater på øvelser og trening i indre Troms og i Trøndelag i fem år fremover. Norge ville aldri ha tillatt noe slikt i den kalde krigens dager. Da skulle det ikke være utenlandske baser på norsk jord.

Den såkalte basepolitikken var et kompenserende tiltak for at Norge hadde blitt med i Nato. Det daværende Sovjetunionen oppfattet Norges allianse med USA som en direkte trussel mot egen sikkerhet. Norske politikere innførte derfor en del selvpålagte restriksjoner for å berolige den store naboen i øst – de viktigste av dem var at vi ikke skulle ha atomvåpen eller utenlandske baser på norsk jord.

De to ansvarlige statsråder bedyret denne uken at basepolitikken står fast. De amerikanske soldatene skal roteres, de skal «bare» trene og øve, og derfor utgjør de ingen base. Sett fra alle andre ståsteder er det selvfølgelig en amerikansk base det dreier seg om. Tilstedeværelsen blir permanent, selv om soldatene blir byttet ut med jevne mellomrom. Det at de trener seg på å operere i norsk og nordisk terreng, er minst like truende som om de bare hadde holdt seg inne på en base.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hvorfor ble akkurat bompenger den skjebnesvangre tuen – som velter regjeringen ut i krise og skaper protestpartier i kommuner over hele landet? Bompengene har til nå klart å betjene…»