00:00 - 22. juni 2018

Politikerne krever mer velferd enn de er villige til å betale for, skriver Aslak Bonde.

Politikerne krever mer velferd enn de er villige til å betale for, skriver Aslak Bonde.

Mandag var det høring i Oslo rådhus om den økende ungdomskriminaliteten. Hovedstadens politikere fikk entydige fortellinger om hvordan det er blitt færre politifolk og ungdomsarbeidere både i Groruddalen og på Søndre Nordstrand. Behovet for å få flere voksenpersoner inn på skolene er også stort.

Årsakene til at politikontaktene forsvant, ble godt illustrert tre kvartaler unna rådhuset på samme tid. Utenfor Grand hotell sto det 13 politibiler. FNs generalsekretær og Somalias statsminister var på besøk for å delta på et fredsmegler-seminar. Når norske og utenlandske politikertopper møtes, er politioppbudet massivt. Frykten for terror og erfaringene etter 22. juli har i de siste årene bidratt til en kraftig omprioritering av ressursene.

Akkurat hva den økte terrorberedskapen går på bekostning av, skifter over tid. Noe av det mest påfallende med politiet, er at det alltid virker som om skinnfellen er for liten og at politikerne stadig ber politiledelsen om å dra den til det området den ikke dekker. Nå skal politiet styre ressursene mot bekjempelse av gjengkriminalitet, i vinter lovet daværende justisminister Listhaug at det skulle tas et krafttak mot pedofile overgripere. I årene før det var uttransportering av ulovlige innvandrere opp-prioritert.

Annonse