10:42 - 15. juni 2018

Mennesker, tross alt

Som lyn fra klar himmel: Et plutselig blaff av sympati for Putin og Infantino.

Kinkig stemning: Saudi-Arabias prins Mohammed Bin Salman, Fifa-president Gianni Infantino og Russlands Vladimir Putin på tribunen under åpningskampen i VM der Russland slo Saudi-Arabia 5-0. Bildet er tatt i Riyadh der saudiere var samlet for å se overføring av kampen på storskjerm. Foto: Fayez Nureldine/AFP/NTB scanpix

Russlands mål var strålende, alle fem. Men allerede etter at Jurij Gazinskijs heading dalte over Saudi-Arabias keeper og det sto 1–0, var stemningen på VIP-tribunen åpenbart kinkig.

Tv-bildene viste en trio som ikke har arbeid for demokrati og ytringsfrihet som sin høyeste prioritet: Russlands president Vladimir Putin satt til høyre, Fifas president Gianni Infantino i midten og Saudi-Arabias prins Mohammed Bin Salman til venstre.

Både Putin og Infantino skottet unnskyldende mot Salman da målet gikk inn. De slo begge ut med armene og vagget på hodet, samkjørte som synkronsvømmere, tydelig opptatte av å ikke være slemmGie bajaser og juble uhemmet. De utvekslet stjålne blikk, før Putin strakte seg over Infantinos fang og tilbød den saudiske prinsen et realt håndtrykk: Jeg er med deg, jeg skjønner, saudiene spiller også bra, herregud mann, de kan score når som helst, hva kan man gjøre med en slik heading, nei, den var umulig å redde, og det finnes viktigere ting i verden enn fotball også, hva kan man gjøre … ad infinitum.

Annonse