Annonse
00:00 - 15. juni 2018

Mener SSB må flyttes til Kunnskapsdepartementet

– Den foreslåtte statistikkloven vil gjøre et sterkt finansdepartement enda sterkere, advarer SSB-nestor Rolf Aaberge. Han mener Statistikklovutvalget er inkompetent, og at Kunnskapsdepartementet bør overta SSB.

Finansminister Siv Jensen sto midt i striden med SSB. Foto: Hallgeir Vågenes/VG/NTB scanpix
Annonse

«Når et utvalg utnevnt av Finansdepartementet legger frem forslag som er ment å styrke Finansdepartementets innflytelse over SSB, så må vi ha en ordentlig debatt. Og da bør ansatte med lang fartstid i institusjonen kunne delta i den debatten», sier Rolf Aaberge, forsker i SSB.

I april kom forslaget til ny statistikklov. Etter det har det vært påfallende stille fra organisasjonen som bråket så høyt i fjor, bare et par SSB-ansatte har ytret seg kritisk offentlig. Én uke før høringsfristen går ut, publiserer Aaberge nå sine kommentarer i en artikkel i fagtidsskriftet Samfunnsøkonomen.

– Ledelsen i SSB ønsker først og fremst ro og derfor at ansatte ikke ytrer seg offentlig om Statistikklovutvalgets forslag, sier han.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse