Annonse
00:00 - 15. juni 2018

Mener SSB må flyttes til Kunnskapsdepartementet

– Den foreslåtte statistikkloven vil gjøre et sterkt finansdepartement enda sterkere, advarer SSB-nestor Rolf Aaberge. Han mener Statistikklovutvalget er inkompetent, og at Kunnskapsdepartementet bør overta SSB.

Finansminister Siv Jensen sto midt i striden med SSB. Foto: Hallgeir Vågenes/VG/NTB scanpix
Annonse

«Når et utvalg utnevnt av Finansdepartementet legger frem forslag som er ment å styrke Finansdepartementets innflytelse over SSB, så må vi ha en ordentlig debatt. Og da bør ansatte med lang fartstid i institusjonen kunne delta i den debatten», sier Rolf Aaberge, forsker i SSB.

I april kom forslaget til ny statistikklov. Etter det har det vært påfallende stille fra organisasjonen som bråket så høyt i fjor, bare et par SSB-ansatte har ytret seg kritisk offentlig. Én uke før høringsfristen går ut, publiserer Aaberge nå sine kommentarer i en artikkel i fagtidsskriftet Samfunnsøkonomen.

– Ledelsen i SSB ønsker først og fremst ro og derfor at ansatte ikke ytrer seg offentlig om Statistikklovutvalgets forslag, sier han.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.