Annonse
00:00 - 01. juni 2018

Kunden får enda mer rett

Forskningen blir garantert mer bundet, statistikken kanskje mer fri, om Statistikklovutvalget får det som de vil, mener Espen Søbye og Einar Lie. 

Ute til høring: Finansminister Siv Jensen fikk overrakt rapporten til Statistikklovutvalget av utvalgsleder Nils-Henrik M. Von der Fehr 19 mars. 30. juni går høringsfristen ut. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Annonse

Det er en knapp måned til fristen for å si sin mening om Statistikklovutvalgets forslag til ny statistikklov går ut. Nå som Christine Meyer og den hissige advokaten hennes er ute av bildet, innvandringsregnskapet er reddet og Stortinget er ferdig med å grille finansminister Siv Jensen om hennes rolle i omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå (SSB) høsten 2017, gjenstår spørsmålet: Er organiseringen av et statistikkbyrå noe som fortsatt fortjener allmennhetens interesse?

– Ja, offentligheten burde ta mer eierskap til statistikken, den er viktig, faktisk, sier Espen Søbye.

Han vet hva han snakker om, Søbye jobber selv i SSB og har skrevet en hel bok om historien bak SSB-tabellen «folkemengdens bevegelse». Og det er oftest slik at djevelen i statistikken viser seg først hundre år senere, når vi opprøres over at tatere ikke fikk bli regnet med i folkemengden. Selv mente den tidligere SSB-sjefen Christine Meyer at finansminister Siv Jensen gikk imot henne da byrået avslo forespørselen fra Frps stortingsgruppe om å lage statistikk over kriminalitet etter gjerningsmennenes fødeland.

Annonse